Događanja

Liječenje duše i tijela

Povodom Dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske u prijepodnevnim satima druge subote mjeseca veljače, 12. 2. 2022., u prostorima Nacionalnog svetišta svetog Josipa održala se akcija "Liječenje duše i tijela"

Povodom Dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske u prijepodnevnim satima druge subote mjeseca veljače, 12. 2. 2022., u prostorima Nacionalnog svetišta svetog Josipa održala se akcija "Liječenje duše i tijela", odnosno akcija duševno-tjelesne brige za starije i bolesne, a glavni je organizator bio Caritas Župe BDM Snježne na Dubovcu. U periodu od 9 do 11 sati u Pastoralnom centru Svetišta tri su liječnice – Marinela Somek, Monika Pranjić i Maja Maradin – bile na raspolaganju za bilo kakav liječnički savjet ili jednostavno riječi ohrabrenja starijima i bolesnima koji su došli vidjeti kakvo im je zdravstveno stanje. Medicinske sestre Irena Rački, Marijana Stipković i Lukrecia Petrić mjerile su krvni tlak i razinu šećera u krvi svima koji su došli u Pastoralni centar. Istovremeno, „liječnici duše” – svećenici Zlatko Golubić, Dragutin Šengula i Antun Sente, ml. – bili su na raspolaganju za svetu ispovijed. Članovi zajednice mladih ZAMAK vrijedno su posluživali posjetitelje kavom, čajem ili kojim drugim pićem.

Nakon provjeravanja zdravstvenog stanja, čišćenja duše u sakramentu ispovijedi i ugodnog međusobnog druženja, organizatori i korisnici usluga, tj. posjetitelji, uputili su se na misno slavlje u Nacionalno svetište svetog Josipa. Svetu misu je predslavio mons. Antun Sente, ml., župnik i rektor, a pjevanje su animirali članovi zbora mladih „Agape”. Mons. Sente se u homiliji osvrnuo na važnost brige o darovanom tijelu, odnosno životu koji je samo po sebi Božji dar. Međutim, bitno je da se održava i higijena duše te da se nikada ne gubi povjerenje u Boga i Njegovu ljubav prema svakome čovjeku. Također je istaknuo da na bolest ne treba gledati kao na Božju kaznu, nego kao sredstvo posvećenja i načina kako se može biti bliže Bogu. Nakon homilije uslijedilo je bolesničko pomazanje kojem su mogli pristupiti svi okupljeni na misnome slavlju.

Akcija je završila druženjem, okrepom i razmjenom iskustva organizatora u prostorima Pastoralnog centra.

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.