Događanja

Majka i šestogodišnja kćerka zajedno izlažu umjetnička djela

"Psalam 126" ime je izložbe Iris Mihatov Miočić, akademske slikarice iz Zadra i njene šestogodišnje kćeri Grete Miočić koja je otvorena u Galeriji "Martin Borković"

"Psalam 126" ime je izložbe Iris Mihatov Miočić, akademske slikarice iz Zadra i njene šestogodišnje kćeri Grete Miočić koja je otvorena u Galeriji "Martin Borković" Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u srijedu 27. listopada 2021. godine. O prezentiranim slikam govorili su prof. Josip Botteri Dini, mons. Antun Sente, ml., voditelj Galerije, te same autorice. Izložbu koju je svojim muziciranjem na klaviru obogatila Regina Horvat, učenica Glazbene škole u Karlovcu, otvorio je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije.

U prigodnom letku Stanko Špoljarić likovni kritičar je zapisao kako posebnost izložbe u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovca je u tome što majka Iris Mihatov Miočić, već osmišljenog opusa, izlaže sa svojom šestogodišnjom kćeri Gretom. Mama Iris vrlo je skladno povezala spontanost i realističnu marnost u nizu portreta primjenjujući i stilistiku razložne opisnosti i ekspresionističke slobode. Primjerice u prikazu svete Terezije od malenog Isusa naglasila je portretne crte, donoseći uz stvarnost izgleda i duhovnu komponentu lika. Uz njegovanje klasične estetike neospornom vještinom izraza tražila je i ono neopisivo što likovi svetaca, i njoj bliske teme nose, upućenost transcendentalnom, izrazivši je i svojom meditativnošću. Ljubav, unutrašnja ljepota, dobrota, pojmovi su koji se iščitavaju u njezinim  slikama. U ugođaju svetosti. I Greta u svom svijetu osjeća i više od puke priče o stvarima i osobama, sluti u svojoj neopterećenosti uprisutnjenost veličajnosti koju još u potpunosti ne razumije. Ali ima svoj likovni govor, uvjerljiv i iskren, s notom začudnosti kojom dišu i boje i oblici, zapisao je Špoljarić.

Prigodom otvaranja okupljenim promatračima obratio se i prof Josip Botteri Dini kazavši kako obitelj Miočić Mihatov, majka i kćerka pokazuju svoje snove iskazane likovnim govorom, istim slikarskim sredstvima, povezuju ih doživljaji svetog i simboli koji upućuju na sveto. Majka se predstavlja realističnim portretima svoje obitelji i Josipovim i Gospinim likom. Pokazuje zavidnu sposobnost portretiranja. Kćer ostaje u većoj slobodi izražavanja, jer nije sputana strogim pravilima studija, potvrđujući činjenicu da se rađamo sa još uvijek neodgonetnutim tajnama duše. I hvala Stvoritelju što nam kroz talente za umjetnost kojima nas obdaruje pokazuje ljubav i daje do znanja da nismo stvoreni kao tabule rase. Ne budete li kao djeca nećete uči u Kraljevstvo nebesko! poručuje nam Krist. Dobrohotnost, nevinost, iskrenost, nježnost, radost, vedrina, istina, igra, privrženost sve su to označnice djece. Bez tih čudesnih vrlina, čovjek je bogalj i trudi se mukom čitavog svog vijeka pokriti svoje duhovno siromaštvo i nadoknaditi ga pozom, ohološću, lukavstvom i dokazivati svijetu oko sebe nadmoć u mnogim stvarnostima. Postoji neka imaginarna granica na kojoj čovjek prestaje biti dijete. Čak se i stidimo biti djetinjih odlika. Čak govorimo ne budi dijete ili kao dijete. Sve je to suprotno Isusovom učenju. Na ovoj izložbi vidimo tu zamišljenu granicu. Majka i kćerka. Iste teme, a različiti odgovori. Dva iskrena svijeta u kojima onaj djetinji nije rano ostario, niti se onaj odrasli odrekao svoje djetinje iskrene vjere, nade i ljubavi, koja povezuje ove dvije duše kazao je tom prigodom prof Josip Botteri Dini.

Mons. Sente se prisjetio susreta s akademskom slikaricom Iris prigodom otvaranja izložbe "Ljepota svetog Josipa" kada su dogovorili otvaranje ove izložbe te zahvalio autoricama što su svojom izložbom obogatile kulturnu ponudu Nacionalnog svetišta. Naime ovo je već šesta izložba ove godine u spomenutoj Galeriji uz još osam izložbi koje je Galerija postavila i otvorila u gradovima Hrvatske. Majka Iris zahvalila je u svoje ime i ime svoje šestogodišnje kćerke Grete svima koji su doprinjeli postavljanju i otvaranju izložbe koja je prva u životu njene kćerke ali i prava samostalna izložba sakralnih motiva majke Iris. Prigodom otvaranja mons. Mlakić je ustvrdio kako u današnje vrijeme više i ne prepoznajemo lijepo što proizlazi da smo zaboravili na Boga. Ova izložba otkriva Boga koji je ljepota i sve nas koji ju promatramo dovodi Ljepoti.

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.