Događanja

80 mladih Karlovčana aktivno pomaže svojem gradu u 14 različitih akcija

Kolika je snaga i volja mladih najbolje govori projekt “72 sata bez kompromisa” koji se ove godine u Karlovcu održao po treći put.

Kolika je snaga i volja mladih najbolje govori projekt “72 sata bez kompromisa” koji se ove godine u Karlovcu održao po treći put. Projekt je počeo u četvrtak, 14. listopada, svetom misom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, kada su mladima predstavljene akcije na kojima će volontirati. U petak 15. i subotu 16. listopada provodile su se akcija nastale u suradnji sa lokalnim udrugama i ustanovama. Sve je završilo u nedjelju 17. listopada misom mladih. „72 sata bez kompromisa“ međunarodni je projekt, održava se u nekoliko europskih gradova, u Hrvatskoj se projektu pridružilo 15 hrvatskih i jedna općina.

Karlovac u ovom projektu sudjeluje u organizaciji ZAMAK-a. „Ovaj projekt od drugih razlikuje upravo i sam njegov naziv “beskompromisnost” gdje mladi daruju svoje vrijeme, vještine, talente te se stavljaju na raspolaganje najpotrebnijim članovima društva“ ističe voditeljica projekta u Karlovcu Ivana Vranešić.

Ove je godine dogovoreno 14 različitih ekoloških, radnih i socijalnih akcija na kojima je sudjelovalo 80 volontera. „Uređivali smo okoliš od crkve Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu do Staroga grada te okoliš oko Župe Banija, krečili smo i uređivali prostorije u Domu za odgoj djece i mladeži na Baniji, družili smo se s korisnicima Udruge Milosrđe-Centar za beskućnike te s korisnicima Udruge slijepih Karlovačke županije. Zatim u suradnji s Udrugom Zvončići izrađivali smo kreativne igre za mališane, a s Udrugom Jak kao Jakov izrađivali smo ukrase i predmete“ dodaje Ivana.

Tijekom projekta vodili su se geslom “Zagrli srcem”, a sve je završilo u nedjelju 17. listopada večernjom svetom misom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa koju je služio mons. Antun Sente.

Drago mi je da je ovo misa zahvala za još jedan uspješan projekt – 72 sata bez kompromisa – u kojem mladi nama starijima pokazuju da još uvijek se daju oduševiti Bogom koji se dariva, darujući sebe za druge. Možda čak nisu ni svjesni koliko je to veliko i važno. Dragi mladi, volio bi vas zamoliti da ta oduševljenost Kristom koji se dariva ne splasne s vremenom kada ćete preuzeti određene pozicije u društvu“, rekao je između ostalo mons. Sente u svojoj propovijedi.

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.