Događanja

Sveti Josip primjer je muškarca koji štiti svoju obitelj i daje život za njih

Petnaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, a uoči blagdana Josipa Radnika, 28. travnja 2021. godine u Karlovac su hodočastili vjernici iz Zagreba. Misno je slavlje vodio rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku, fra Ivan Bradarić u zajedništvu s rektorom Nacionalnoga svetišta svetog Josipa mons. Antunom Senteom ml.

Petnaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, a uoči blagdana Josipa Radnika, 28. travnja 2021. godine u Karlovac su hodočastili vjernici iz Zagreba. Misno je slavlje vodio rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku, fra Ivan Bradarić u zajedništvu s rektorom Nacionalnoga svetišta svetog Josipa mons. Antunom Senteom ml.

Drago mi je da smo i ove srijede zajedno i srijedama zajedno hodimo prema svetkovini svetog Josipa Radnika, koju će ovdje na osobit i svečani način proslaviti. Pobožnosti svetom Josipu nastavit će se do 10. lipnja kada ćemo slaviti svetkovinu svetoga Josipa zaštitnika Hrvatske“ kazao je uvodno rektor Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa mons. Antun Sente.

Svetu misu predvodio je fra Bradarić, koji je u svojoj homiliji između ostaloga kazao: „Uvijek ostajem ushićen u samoj pomisli koliko je divnih riječi izrečeno kroz razne homilije i predavanja pod krovom ovoga Svetišta. Pitam se što bih mogao ja na sve to danas nadodati. Tko si ti sveti Josipe, da toliko privlačiš pažnju vjernika tijekom cijele povijesti Crkve. Pamtimo te kao lijep ukras u jaslicama gdje uspravan stojiš sa štapom ili svjetiljkom u ruci, kako bi nam kazao da si čuvar Djeteta, njegov skrbnik, zaštitnik Isusov i Marijin, ali sveti Josip nije radi toga, da bude ukras u jaslicama. Nije on tu zato da popuni scenografiju. Josip nam pokazuje Isusa, predaje nam Onoga koga je on sam susreo u snovima, kojega je usvojio u svome srcu i odgojio kao čuvar i odgojitelj“, rekao je fra Bradarić i nastavio ističući kako se nalazimo u Godini svetoga Josipa te dodatno pojašnjavajući lik i važnost ovoga sveca. „Znamo da je sveti Josip bio skromni stolar zaručen sa Marijom, čovjek pravedan kako ga zovu Evanđelja. Uvijek spreman izvršiti volju Božju.“ Na pitanje čemu nas uči sveti Josip i što nam poručuje fra Bradarić odgovara: „Poručuje nam da je moguće razumjeti Božji govor. Poručuje nam da možemo računati na Božje prijateljstvo, iako nismo bezgrješni.“ Svoju propovijed zaključuje riječima: „Dajmo prostora da Božja riječ izgovorena sa ovoga ambona raste i širi se u nama i u ovome svijetu. Samo tiho, ponizno i poslušno kao i naš svetac.“

Misno slavlje animirao je Ansambl Kolbe iz Zagreba, a nakon mise vjeru i pouzdanje u Boga, ali i svetoga Josipa, posvjedočila je vokalistica Ansambla gospođa Sanja Bradun.

„Sveti Josip je čovjek koji svjedoči svojim djelima, a ne riječima, razmišljajući o tome, voljela bih se voditi takvim primjerom. Zahvalna sam Bogu na talentu pjevanja kojega mi je dao i što sam ga upotrijebila za slavljenje Gospodina. Izrazito sam zahvalna na rad s mladim ljudima u ovom Ansamblu.“

Uz gospođu Sanju Bradun, vjeru je svjedočio i njen suprug Branko, koji je istaknuo koliko u njihovoj obitelji znači aktivan rad u Crkvi.

„To što mi radimo, to je naš život i naše poslanje. Sve aktivnosti u Crkvi, svojoj župnoj zajednici kao obitelj radimo skupa, zajedno idemo na probe zbora i na gostovanja.“

O važnosti svetoga Josipa kao primjeru dobrog muža u današnjem vremenu, Branko Bradun je kazao iduće: „Danas se je izgubilo razmišljanje o ocu obitelji kakvim nas sveti Josip uči da treba biti. To je muškarac koji štiti svoju obitelj, svoju ženu i djecu, on daje život za njih. To nam svojim primjer sveti Josip govori i danas.“ zaključio je Branko Bardun. Obzirom da je ansambl Kolbe do sada pripremio četiri mjuzikla vrijeme je da u Godini svetog Josipa pripremi i mjuzikl posvećen svetom Josipu zaštitniku Hrvatske pozvao je bračni par Bardun mons Sente, što su okupljeni vjernici popratili pljeskom.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.