Događanja

„Nadamo se da će ovdje biti jedan duhovan centar ne samo Zagrebačke nadbiskupije nego i čitave Hrvatske.“

Nacionalno svetište svetoga Josipa postaje sve prepoznatljivije diljem Hrvatske, o tome prije svega svjedoče brojni hodočasnici i pisma molitve i podrške upućena Svetištu

Nacionalno svetište svetoga Josipa postaje sve prepoznatljivije diljem Hrvatske, o tome prije svega svjedoče brojni hodočasnici i pisma molitve i podrške upućena Svetištu. Na blagdan svetoga Josipa, zaštitnika naše domovine i hrvatskoga naroda, kardinal Josip Bozanić istaknuo je koliko je važan ovaj skroman i jednostavan svetac.

„Josipu se treba moliti, moćan je to svetac. Ta mi je spoznaja pomogla da zbog toga produbim njegovo poznavanje i štovanje. Rijetko je koji biblijski svetac toliko štovan diljem svijeta kao sveti Josip. O njemu nema puno zapisa, ali ipak možemo i iz njegove šutnje iščitati puno jer je rečeno o njemu najbitnije. To je svetac koji šutnjom puno govori. Bog je njega izabrao da njemu povjeri najbitnije, Mariju i njezinoga sina Isusa. Čovjek je to koji se potpuno predao Božjoj volji. Bio je spreman prihvatiti Božji poziv i otvoriti se onome što mu je Bog dao kao zadatak i zato je postao velik. Svojim djelima on govori kako čovjek postaje najveći kada se potpuno daje na raspolaganje Bogu“rekao je kardinal Josip Bozanić ispred Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa.

K Josipu kardinal Bozanić došao je kao hodočasnik, istaknuo je tako na svetoj misi, a nakon nje pojasnio je svoje hodočašće.

„Meni je na srcu ovo Svetište, želio bih da se još više razvija. Zadovoljan sam napretkom koji je postiglo zadnjih godina. Njega grade pobožni vjernici i njega osjećaju oni koji po svetom Josipu traže Boga. Ovo je jedan Božji projekt, ne znamo koji će sve to putem ići, ali ovo jest Nacionalno svetište. S jedne strane je povezano i sa odlukom Hrvatskoga sabora, a s druge je strane povezano sa željom i nakanom blaženog Alojzija Stepinca da se gradi Svetište. Nekoliko godina kasnije, ovdje jedan skromni i Bogu drag svećenik mons. Radanović, gotovo je iz ničega počeo graditi. On je uporno išao od ureda do ureda tadašnjih vlasti i strpljivo čekao i molio krunicu da ga ondašnje vlasti prime. Nije posustajao dok nije korak po korak dobivao sve potrebne dozvole. Iz malih koraka gradilo se je ovo Svetište, koje još nije dovršeno. Nadamo se da će ovdje biti jedan duhovan centar ne samo Zagrebačke nadbiskupije nego i čitave Hrvatske.“

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.