Događanja

Nacionalno svetište svetog Josipa šesteročlanoj sisačkoj obitelji doniralo 15.000 kuna

Treću srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 3. veljače 2021. godine predslavio je provincijala Pavlina i župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom, fra Mario Škrtić u zajedništvu s rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antunom Senteom ml.

Treću srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 3. veljače 2021. godine predslavio je provincijala Pavlina i župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom, fra Mario Škrtić u zajedništvu s rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antunom Senteom ml.

U propovijedi fra Mario Škrtić, okupljenim vjernicima je istaknuo: „Ponekad je naš najveći problem što Boga želimo stvoriti prema svojoj slici. Od Njega očekujemo nešto što On nije, a upravo nam zato i Sveto pismo piše na samom početku kako je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku. S time se moramo boriti, moramo Božju sliku otkrivati u sebi. Umjesto toga mi radimo suprotno, stvaramo Boga kako mi želimo i zahtijevamo da on funkcionira kako nama paše, ali takav stav nema veze s kršćanstvom. Dobro je da si znamo posvijestiti gdje je problem i što krivo radimo u interpretaciji Boga“, ističe fra Škrtić. „Božja ljubav je velika, vidimo je i kada Isusa nisu prihvatili jer je bio drugačiji, a upravo je po tome drugačiji, On je božanski. On je Svet, ima drugačiju spoznaju, ima natprirodnu ljubav i milosrđe“ nastavlja fra Mario Škrtić. „Kako nam kazuje i Biblija, preko Mojsija Bog obećava da će dignut proroke u narodu i da će u izabranom narodu živjeti duh proroštva. Ovo je jako važno jer je blizina proroka u narodu tada označavala Božju blizinu, da se Bog brine za narod, da ga nije ostavio, da mu je stalo i da Bog može djelovati u tom narodu. Tražila se je vjera i poslušnost tom proroku. Prorok nije bio neki čovjek koji je gledao u čarobnu kuglu i pratio budućnost, već naprotiv, to je bila osoba koja je bila blizu Boga,  koja ga je osjećala i koja je osjećala nadahnuće Duha Svetoga da to može prenijeti narodu. Kada su odbacili Isusa kada je naučavao, izbacili su proroka iz svog sela, tada rade jednu dosta ozbiljnu pogrešku. Oni su bili religiozni, no ta religioznost je drugačija od duhovnosti. Važno je prihvaćati druge. Teško nam je prihvatiti ponekad nekoga iz naše sredine, nepovjerljivi smo. Želim vam svima dar proroštva u smislu da možete drugome donijeti Božju blizinu, utjehu, da nekoga osnažite u vjeri“ poručio je pri samom kraju fra Škrtić.

Treću Josipovu srijedu animirao je svojim zvucima instrumenata i glasovima, zbog epidemioloških odredaba u malo skromnijem izdanju, zbor mladih Nacionalnog svetišta, Agape. Pri kraju misnoga slavlja, vjernici su nestrpljivo čekali ovotjedno svjedočanstvo. Tom prigodom mons. Antun Sente ml. pročitao je dirljivo svjedočanstvo šesteročlane obitelji iz Siska. Lojzek i Magdalena Pejčinović su obitelj sa svoje četvero djece koja je teško stradala u nedavnom potresu u Sisku. Lojzek je donedavno imao ugostiteljski obrt koji se zbog pandemije zatvorio. Bogu hvala, uspio je pred nekoliko dana pronaći posao u jednoj tvrtki koja surađuje sa sisačkom željezarom. Magdalena je, Bogu hvala, također zaposlena.

Njihova najstarija kćer Antonija pohađa Muzičku akademiju u Zagrebu te je veoma aktivna u katedralnoj Župi Uzvišenja svetog Križa u Sisku gdje pjeva u župnom zboru mladih. Njihovo drugo dijete Jakov također je student prve godine poslovne ekonomije u Rijeci. Vito pohađa prvi razred opće gimnazije u Sisku, a Katarina ide u treći razred osnovne škole i prvi je razred glazbene škole na klaviru te je članica dječjeg katedralnog zbora „Križ ljubavi” u Sisku.

U proteklih dvadeset i jednu godinu bračnog zajedništva u Sisku su stvorili svoj obiteljski dom u kojem im se rodilo četvero djece. U nekoliko minuta potresa izgubili su sve što su  stvarali godinama, ipak ostalo je obiteljsko zajedništvo i povjerenje u Boga te velika želja da nastave dalje. Hrabro svjedoče:

Jedan član naše obitelji ponudio nam je smještaj u Zagrebu, no mi želimo ostati u našem gradu Sisku u kojem su sva djeca rođena, krštena, odgajana i školovana.

Nakon što smo dva tjedna utočište pronašli kod Magdaleninih roditelja, jedna draga obitelj koja se odselila iz Siska u Irsku ponudila nam je privremeni smještaj u svom novouređenom stanu, na kojem smo zahvalni. Trenutno smo se smjestili u taj stan. Svjesni smo da je ovo privremeno rješenje, no i u ovom rješenju vidimo da nas Bog nije napustio te se nadamo da će tako biti ubuduće. Nadamo se trajnom rješenju – obnovi i izgradnji našeg obiteljskog doma.

Božju brigu prepoznajemo i po pomoći mnogih dobrih ljudi koji su nam već do sada pritekli u pomoć, a ovih dana spoznajemo da i sveti Josip, zaštitnik obitelji, čuva i našu obitelji!“

Voditeljica župnog Caritasa Ivana Maradin, ispred Župe BDM Snježne i Nacionalnog svetišta svetog Josipa na treću srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 3. veljače 2021. godine, uručila je donaciju od 15 tisuća kuna stradaloj obitelji Pejčinović iz Siska, kao pomoć u rješavanju teškoća uzrokovanih potresom.

Na kraju samom kraju svete mise, kako to i običaj nalaže na spomendan svetoga Blaža, vjernici su primili blagoslov grla, u narodu poznat i kao grličanje.

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu