Događanja

U Šibeniku otvorena izložba Radost Božića

  Izložba Radost Božića autora Božidara Škofača otvorena je u ponedjeljak 7. prosinca, u Interpretacijskom centru Civitas Sacra u galeriji „Sveti Nikola Tavelić“ u Šibeniku.

Riječ je o izložbi ulja i akrila na platnu u kojoj autor ponavlja jedan motiv – rođenje Djeteta Isusa. Umjetnik je Božić smjestio u dalmatinski životni ambijent, a likovi su odjeveni u tradicijsko ruho.

Autor Božidar Škofač istaknuo je izložena djela pokazuju radost Božića, samim motivima i koloritom. Slike prikazuju primorski Božić, a već sam imao izložbu na temu Božića u kontinentalnoj Hrvatskoj, kazao je autor.

Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Jurica Škofač o izložbi je kazao da su izložene slike neuniformiranih dimenzija. Zaokružene su cjeloviti ciklus u kojem se ponavlja jedan motiv, a to je rođenje djeteta Isusa. Umjetnik je sam sveti događaj, kada ga je započeo istraživati, smjestio u svoj životni ambijent. Pa su tako prve slike koje su nastale s motivom jaslica smještene u selo Letovanić u kojem autor  stvara i stanuje. U daljnjem istraživanju motiva Božidar Škofač ga proširuje i interpretira u sasvim drukčijem ambijentu. Svetu obitelj smjestio je u pejzaž i arhitekturu Dalmacije i Istre. Sveta scena se sada nalazi u kali ili ispred katedrale, odnosno u kršu i ruralnom ambijentu. Svetoj obitelji se dolaze pokloniti pobožni ljudi, životinje i sveta tri kralja. Ove su slike bogate bojnim pigmentom i slikarevom ekspresivnom gestom. Naglašene su tamne pozadine, to je atmosfera osvjetljenog mraka i emotivne začuđenosti. Zaključno, ciklus je zaokružen, a motiv je romantički prizor, kazao je Jurica Škofač.

Izložba je nastala inicijativom Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca i rektora svetišta mons. Antuna Sentea ml., koji je naglasio kako izložena djela prikazuju hrvatski Božić onakav kakav jest. Autor oslikava istinsku radost vjernika koju mi svećenici susrećemo u ispovijedima u adventu i na samu svetkovinu Božića.

Ovakve izložbe su izvanredno sredstvo evangelizacije, kazao je mons. Sente koji proteklih par godina organizira izložbu, „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Ta izložba ide i iduće godine, a svece i blaženike prikazat će jedna dalmatinska umjetnica Karin Grenc. Posebnost izložbe koja dolazi bit će prikaz svetaca i blaženika, osim na slikama, i u skulpturi.

Podijeli:

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu