Događanja

Desetak karlovačkih vatrogasaca zahvalilo svetom Josipu

Šesnaesta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu svečano je proslavljena u Nacionalnom svetištu svetog Josipa 6. svibnja 2020. godine. Pobožnost i misno slavlje predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta. Među Josipovim hodočasnicima, zbog razumljivog ograničenja, bilo je samo desetak članova Vatrogasne zajednice Karlovačke županije koji već tradicionalno hodočaste u Josipovo svetište na najbližu srijedu o spomendanu svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Šesnaesta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu svečano je proslavljena u Nacionalnom svetištu svetog Josipa 6. svibnja 2020. godine. Pobožnost i misno slavlje predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta. Među Josipovim hodočasnicima, zbog razumljivog ograničenja, bilo je samo desetak članova Vatrogasne zajednice Karlovačke županije koji već tradicionalno hodočaste u Josipovo svetište na najbližu srijedu o spomendanu svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Vatrogasce su predvodili gospoda Robert Hranilović, predsjednik, i Goran Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije. Misno su slavlje svojom pjesmom animirali članovi župnog zbora mladih Agape.

U prigodnoj homiliji mons. Sente kazao je kako Bog nadahnjuje one ljude koji imaju hrabrosti osluškivati Boga na dobra djela i daje potrebnu snagu za provedbu Božjih nauma:

„Kada se utječemo Bogu prije donošenja važne odluke u našem životu, Bog se pobrine da razumijemo što nam je činiti. Zar to ne primjećujete i vi, dragi vatrogasci, kada ste pritisnuti teškom situacijom u kojoj je potrebno donijeti teške odluke? Nakon određenog vremena razumijete da dobro donesene odluke nisu samo plod uvježbanosti, već i neke nevidljive Ruke koja vas je vodila u dobrom smjeru. Ta dobra Ruka zapravo je Bog.

Prva kršćanska zajednica upravo je to činila. S jedne strane, često su se okupljali na molitvu, a s druge su strane osluškivali što Bog od njih očekuje. Prostori koji se spominju iz prvog misijskog putovanja Pavla i Barnabe jesu prostori koji su vezani za njihov život ili život nekih članova njihove rodbine i kršćanskih prijatelja. Po tome možemo zaključiti da Bog računa na našu osobnost te ju smijemo uključivati u Božje djelo koje onda Bog nadograđuje i blagoslivlja. To je činio i sveti Florijan, kada je svoje vojnike štitio od progona zato što su kršćani. Ne želeći ih odati i sam 'zaglavi'. Upravo je zato postao zaštitnik svih onih koji sebe žrtvuju za druge“, kazao je mons. Sente.

„Kad god sebe stavimo u prostor žrtve, odnosno križa, svojom žrtvom doprinosimo boljitku bližnjima, a to Bog blagoslivlja. To je isto činio i sveti Josip. Imao je mnogo planova o zajedničkom životu s Blaženom Djevicom Marijom. Nije mu bilo jednostavno prihvatiti njezinu trudnoću za koju nije znao odakle je. Povjerovao je da je to od Boga i Bog ga je učinio velikanom cijele Crkve. Stoga pozivam svakoga od nas večeras da prepoznajemo različite intervente Božje prisutnosti u našem životu kako bi se po nama Bog proslavljao. Ne zato da bismo na zemlji dobili slavu, nego za život vječni. A Bog je tako velik i dobrostiv da će i u ovom vremenitom životu priuštiti nam mnoge radosti, no i naše križeve pretvarati u radost uskrsnog jutra. To je moguće samo ako želimo biti Božji i ako nikada ne zaboravimo da je Bog došao kao Svjetlo koje nam osvjetljava put u život vječni“, kazao je okupljenima mons. Sente.

Tokom misnog slavlja mons. Sente sve je okupljene pozvao na molitvu zahvale za sve članove civilne zaštite, među kojima su na osobit način bili uključeni vatrogasci, za mnogu žrtvu koju su darovali zajednici u proteklom veoma zahtjevnom vremenu koronavirusa.

 

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu