Događanja

Projekcija filma o braniteljima Vukovara i o njihovim zarobljeničkim danima

"Glavu dole ruke na leđa"dokumentarno igrani film predstavljen je u četvrtak 20.2.2020. u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Film je predstavio Predrag Mišić, branitelj Vukovara i jedan od naratora u filmu.   

Dokumentarno-igrani film Glavu dole ruke na leđa”predstavljen je u četvrtak 20. veljače 2020. u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Film je predstavio Predrag Mišić, branitelj Vukovara i jedan od naratora u filmu. Gospodin Mišić nakon filma odgovarao je na postavljena pitanja koja su uslijedila tek nakon nekoliko minuta šutnje. Naime, nakon završetka projekcije filma, svi su ostali sjediti u šutnji što govori o jakom dojmu koji je film ostavio na stotinjak okupljenih posjetitelja.

Ovaj dokumentarni film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad Grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore. Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji dok drugi ne odustaju od borbe. Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje. Film ukršteno prati te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljavanje. Putem iskaza samih branitelja osvijetljeni su zadnji dani borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Ispričano je putovanje od zarobljavanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno su predočeni svakodnevni životi zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljavaju najgore trenutke svojih života. Branitelji se prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas. Posljednji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život.

 

 

Redatelj: Stipe Majić Pipe

Scenarist: Stipe Majić Pipe

Producent: Stipe Majić Pipe

Produkcijska kuća: Amico Studio

Direktor fotografije: Dragan Ruljančić

Montaža: Ina Bijelić

Glumci: Slaven Knezović, Marina Redžepović, Ivan Ožegović, Roko Protić, Joško Ševo, Robert Ugrina

Projekciju filma, uz Nacionalno svetište, organizirao je gospodin Tomislav Butala sa svojim prijateljima. AS

 

 

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu