Nedjeljna čitanja

28. nedjelja kroz godinu

  Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca. Lk17,11-19 Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!«

Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih, vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!« 

Riječ Gospodnja.

Upravo sam se vratio s 20. izbora najuzornije hrvatske seoske žene koje se ove godine održavalo u Ozlju, obzirom da je prošle godine za najuzorniju hrvatsku seosku ženu izabrana Melita Vrbanek iz Vivodine koja pripada gradu Ozlju. Pozvan sam kao rektor Nacionalnog svetišta da na početku manifestacije predvodim molitvu. Prihvatio sam poziv s radošću. Planirao sam ostati tek pola, a ostao sam puna tri sata promatrajući predstavljanje svih dvadeset kandidatkinja za ovogodišnju najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

Dvadeset kandidatkinja iz 15 hrvatskih županija predstavile su se malim štandom na kojem su prezentirale nešto od svojih proizvoda s vlastitog OPG-a, (obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva). Pored toga o svakoj je pročitan kratki životopis čime se sve bavi. Gotovo je svima zajedničko da pored obveza na obiteljskom poljoprivrednom dobru imaju vremena za dodatne aktivnosti poput sudjelovanje u KUD-u, crkvenom zboru, uređivanju župne ili filijane crkve. Sve su majke dvoje, troje ili više djece.

Bilo je tu i visokih uzvanika. Ruža Tomnašić, eurozastupnica, ministrica poljoprivrede, zastupnica u hrvatskom saboru i tako dalje. Osim mog molitvenog uvoda Predsjednica udruge Uzorna hrvatska seoska žena Katica Jerleković susret je otvorila starim hrvatskim pozdravom "Hvaljen Isus i Marija!" Pomislih, Bogu hvala, postoje ljudi koji nisu zaboravili da sve dobro, ukusno i zdravo jest Božji dar! Uzorna hrvatska seoska žena to zna! A 15. listopada obilježava se Svjetski dan seoskih žena. 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.