Nedjeljna čitanja

13. nedjelja kroz godinu

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! Mk5,21-43 Dok je Isus još govorio, eto nadstojnikovih s porukom: »Kći ti je umrla. Čemu dalje mučiti učitelja?« Isus je čuo taj razgovor, pa će nadstojniku: »Ne boj se! Samo vjeruj!«

U ono vrijeme: Kad se Isus lađom ponovno prebacio prijeko, zgrnu se k njemu silan svijet. Stajao je uz more. I dođe, gle, jedan od nadstojnika sinagoge, imenom Jair. Ugledavši ga, padne mu pred noge pa ga usrdno moljaše: »Kćerkica mi je na umoru! Dođi, stavi ruke na nju da ozdravi i ostane u životu!« I pođe s njima. A za njim je išao silan svijet i pritiskao ga.

Dok je Isus još govorio, eto nadstojnikovih s porukom: »Kći ti je umrla. Čemu dalje mučiti učitelja?« Isus je čuo taj razgovor, pa će nadstojniku: »Ne boj se! Samo vjeruj!« I ne dopusti da ga itko drugi prati osim Petra i Jakova i Ivana, brata Jakovljeva. I dođu u kuću nadstojnikovu. Ugleda buku i one koji plakahu i naricahu u sav glas. Uđe i kaže im: »Što bučite i plačete? Dijete nije umrlo, nego spava.« A oni mu se podsmjehivahu.

No on ih sve izbaci, uzme sa sobom djetetova oca i majku i svoje pratioce pa uđe onamo gdje bijaše dijete. Primi dijete za ruku govoreći: »Talita, kum!«, što znači: »Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!« I djevojka odmah usta i poče hodati. Bijaše joj dvanaest godina. I u tren ostadoše zapanjeni, u čudu veliku. On im dobro poprijeti neka toga nitko ne dozna; i reče da djevojci dadnu jesti.
Riječ Gospodnja.

Djevojka od dvanaest godina. Tko ne bi plakao nad njenom preranom smrću. Sažalio se i Isus. Zanimljivo je primijetiti kako je nadstojnik sinagoge imao vjeru u Isusa, za razliku od ostalih koji su nakon saznanja da je kćerkica preminula mislili da je sve svršeno. Čak su se i podsmjehivali Isusu koji, tvrdeći da djevojka spava, zapravo najavljuje svoje čudesno djelo uskrsnuća. Nije potrebno puno tražiti, lako ćemo naći sličnih situacija u neposrednoj blizini. Mislim da se možemo prepoznati među nevjernicima koji se pomalo podsmjehuju nečijoj predanosti i zauzetosti, kao i među onima ismijavanima, osobito kada se zauzimamo oko dobra. Isus je podsmjehivače izbacio van. Nije li to i nama putokaz? Ako smo okruženi malodušnima, prigovaračima, skepticima, destruktivnima, negativcima potrebno ih je izbaciti van, a okružiti se vjernima, onima koji potiču dobro, te su se i sami spremni založiti. S takvima treba ostvarivati sadašnjost i graditi budućnost. Odnosno imajmo vjere u Život, a odbacujmo Smrt! 

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu