Nedjeljna čitanja

12. nedjelja kroz godinu

Ivan mu je ime! Lk1,57-66.80 Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome. Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca - Zaharija, no mati se njegova usprotivi: »Nipošto, nego zvat će se Ivan!«

Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome.

Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca – Zaharija, no mati se njegova usprotivi: »Nipošto, nego zvat će se Ivan!« Rekoše joj na to: »Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.« Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa »Ivan mu je ime!« Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga.

Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: »Što li će biti od ovoga djeteta?« Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime.

Dječak je međutim rastao i duhom jačao. Boravio je u pustinji sve do dana svoga javnog nastupa pred Izraelom. 
Riječ Gospodnja.

U starini sveci su imali posebno mjesto unutar vjerničkih zajednica i cijeloga društva. Svece zazivamo kao zaštitnike protiv nevolja i u raznim životnim situacijama. Svece se zazivalo kao zagovornike. U kušnjama koje su kroz ovozemaljski život prošli mogu nama na životnom putu pomoći. Oni su primjer vjerničkog života. Sve to vrijedi za sv. Ivana Krstitelja, čije ime prevedeno sa hebrejskog znači: Bog se smilovao. Sam Isus za njega reče: među rođenim od žene nema većega od Ivana Krstitelja. Cijeli Ivanov život bio je čudo! Njegovi roditelji Zaharija i Elizabeta dobivaju ga u starosti, još u utrobi kada je Marija došla u posjet rođakinji Elizabeti zaigra kako spominju Evanđelja, a kod davanja imena događaju se čudesne stvari. On je preteča Isusov koji opominje narod da ispravi svoj životni put, a krštenjem u rijeci Jordanu da se opere ne od tjelesne već od duhovne nečistoće. On je: glas u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnajte mu staze. Krstio je samoga Spasitelja i prvi je rekao: Evo jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta i prvi čuo riječi s neba Ovo je sin moj ljubljeni njega slušajte. Svatko od nas kao Isusov učenik treba kao Ivan Krstitelj, pripremati put Gospodinu, uvijek iznova boriti se protiv grijeha i primati Jaganjca Božjeg. Umanjivati svoj ponos i dozvoliti Isusu da se proslavi u nama i u životima naših bližnjih!  I ruka Božja bit će s nama! 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.