Nedjeljna čitanja

Pedesetnica

  Duh istine upućivat će vas u svu istinu. Iv15,26-27; 16, 12-15 U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca - Duh Istine koji od Oca izlazi - on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom. «

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom. Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama." 
Riječ Gospodnja.

Nakon što sam završio teološki fakultet poput drugih mladomisnika poslan sam za kapelana na jednu župu. Mene su poslali u Sesvetska Sela u Župu Svetog Antuna Padovanskog u kojoj živi mnoštvo dobrih vjernika, te lijepi broj mladih. Među ostalim dužnostima župnik mi je povjerio rad s mladima. bilo je tu srednjoškolaca, ali i studenta. Bilo me strah što ću i kako ću im govoriti. Osjećao sam se nedorastao, ta znao sam njihove kvalitete. No ipak, prihvatili su me i veoma brzo zajednica mladih je brojala sve veći broj članova te ostvarivala različite projekte. Slušali su me. Iz tog malog iskustva zaključujem kako je i preko mene djelovao Duh Sveti. Ovo pišem u najvećoj poniznosti, svjestan svih svojih ograničenja i brige Duha Svetoga za Crkvu. Jer po mojim kvalitetama i sposobnostima teško da bi tko sudjelovao na susretima, no jer su to bili susreti s Kristom, mladi su dolazili. Ovo, jedno od mojih prvih pastoralnih iskustva, pomaže mi da lakše razumijem Isusovu rečenicu koju danas slušamo na misnim slavljima. Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. 
Nadalje, spomenuti tekst nam kazuje kako će nas taj isti Duh upućivati u svu istinu. O tome bih vam također mogao naširoko svjedočiti, kako sam uvijek kada sam se pomolio Duhu Svetom lakše razumio gdje je istina, koliko god ona bila skrivena različitim interesima i sebičnim svjedočenjima.

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu