Nedjeljna čitanja

2. nedjelja došašća

  Poravnite staze Gospodnje. Mk 1,1-8 Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega. Pisano je u Izaiji proroku: »Evo šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da ti pripravi put. Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!’«

Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega. Pisano je u Izaiji proroku: »Evo šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da ti pripravi put. Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!’« Tako se pojavi Ivan: krstio je u pustinji i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha. Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci: primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Ivan bijaše odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova; hranio se skakavcima i divljim medom. I propovijedao je: »Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«
Riječ Gospodnja.

Početka Isusova Evanđelja ili Isusove Radosne vijesti počinje propovijedanjem Ivana Krstitelja. Očito je Bogu stalo da se za susret s njim čovjek i čovječanstvo pripremi. Ta nam činjenica ne bi trebala biti strana. Zar se i sami često ne pripremamo? Koliko se samo mladić priprema za prvi susret s djevojkom koja mu se sviđa, i obrnuto. Koliko se samo mladenka priprema za svoje vjenčanje? Koliko li se samo svaki čovjek priprema za važan nastup? I što je nastup, odnosno susret s novim stilom života važniji to su pripreme veće i detaljnije. Ne bi li onda i susret stvorenja sa Stvoriteljem treba biti pripremljen?

Sjećam se jedne mlade studentice koja se susrela s našim kardinalom. Pripremala se za taj susret što je bilo vidljivo i po blokiću u kojem je zapisala sve teme o kojima s kardinalom želi razgovarati. Bila je svjesna ograničenosti vremena i nove prilike, stoga je htjela dobro iskoristiti darovano vrijeme i s kardinalom proći važne joj teme. Nije htjela da joj u žaru razgovora promakne neka važna tema, stoga ih je sve zapisala. Kardinalu se svidjela njena pedantnost i predanost. Mnogi ljudi na sličan način pripremaju važne susrete.).

Jučer u subotu prvog adventskog tjedna, jedni su se pripremali misom zornicom, drugi – obiteljska zajednica s Jaruna, doputovali su iz Zagreba i baš u Josipovoj sjeni ostvarili adventsku duhovnu obnovu, treći – naši mladi, pjesmom, duhovnim nagovorom vjeroučitelja Matije, sakramentom pomirenja i euharistijom poravnavali su svoje mladenačke staze za Gospodina, četvrti – Dubovačka obiteljska zajednica danas traži nadahnuće za nove zanose ljubavi za sve članove svojih obitelji.

Svi se nešto pripremaju, a gdje si ti, odnosno gdje sam ja?

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu