Nedjeljna čitanja

1. nedjelja došašća

  Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti. Mt 13,33-37 U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put ostavi svoju kuću, upravu povjeri slugama, svakomu svoj posao, a vrataru zapovjedi da bdije.«

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put ostavi svoju kuću, upravu povjeri slugama, svakomu svoj posao, a vrataru zapovjedi da bdije. Bdijte, dakle, jer ne znate kad će se domaćin vratiti – da li uvečer ili o ponoći, da li za prvih pijetlova ili ujutro – da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe. Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!
Riječ Gospodnja.

Vjerujem da se svi sjećamo veliki skijaških pobjeda Janice Kostelić. Nadalje pred neki dan smo saznali s kim će se natjecati naša nogometna momčad kako bi ušla u uži izbor za svjetsko nogometno prvenstvo. Onaj tko i malo pozna sport, poznato mu je da prije samog natjecanja svaki sportaš ili cijela momčad prolazi kroz različite pripreme koje se sastoje od različitih aktivnosti.

I naše je vrijeme promjenjivo. Od onih osnovnih podjela na 4 godišnja doba, postoje još brojni datumi, vremena koje nose svoju posebnost, aktivnost, ali i zauzetost i radost.

Tako je i s duhovnim životom Kao što u životu jednog sportaša postoji kalendar događanja, različitih priprema, neposredne pripreme, samog natjecanja, valoriziranja postignutog, te novih priprema i tako dalje, jednako tako postoji dinamika duhovnog života. Dinamika duhovnog života ili života u Duhu lijepo se iščitava u liturgijskom kalendaru.

Liturgijski kalendar počinje vremenom došašća. Nakon kojeg slijedi božićno vrijeme, zatim korizmeno, pa uskrsno vrijeme, te vrijeme kroz godinu.

Vrijeme došašća ili adventa je vrijeme iščekivanja i pripreme za susret. Kao što o dobroj pripremi ovisi uspjeh sportaša, tako i o dobroj duhovnoj pripremi svakog vjernika ovisi ljepota susreta s Gospodinom Isusom. Ovotjedna priprema neka nam bude ispunjenja bdijenjem nad našim činima. Bdijmo nad svojim postupcima i riječima. Neka budu ispunjeni ljubavlju!

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.