Nedjeljna čitanja

10. nedjelja kroz godinu

  Bog je poslao Sina da se svijet spasi po njemu. Iv 3, 16-18 U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.«

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.«
Riječ Gospodnja.

Nitko nema ovakvo svetište kazao mi je sinoć mali ministrant Borna promatrajući pripreme za ovo slavlje. Razumijem da je malom dječaku zanimljivo promatrati postavljanje kamera, dizanje velikih ekrana, i tako dalje, no znajući da je Borna ministrant, te da se redovito zaustavlja kada svakodnevno prolazi pored ovog Svetiša od kuće do svoje škole, ipak naslućujem da u njegovoj tvrdnji postoji i više od djetinje očaranosti nekom novom igračkom. U njegovoj tvrdnji prepoznajem stoljetnu vjernost hrvatskog naroda izabranom nebeskom zaštitniku prepoznavajući ljepotu poniznog Božjeg službenika, svetog Josipa u djetinjoj iskrenosti i jednostavnosti. Upravo tu činjenicu satkali ste Uzoriti kardinale u svojem proglasu darivajući nam Godinu svetog Josipa, kazavši:

"Svetoga Josipa, Zaručnika Blažene Djevice Marije, naš hrvatski vjernički puk od davnina s posebnom ljubavlju časti, zahvalno prepoznajući potrebu za Njegovom blizinom i Njegovom pomoći, te s pouzdanjem moli Njegovu zaštitu i zagovor kod Gospodina u raznim potrebama.

Prepoznajući tu neprekidnu privrženost i očitovanja žarke pobožnosti prema prečistom ZaručnikuBlažene Djevice Marije, zaštitniku cijele Crkve, hrvatski biskupi izabrali su svetoga Josipa za zaštitnika Hrvatske. U hrvatskoj nacionalnoj povijesti s posebnim ponosom i obvezom pamtimo da je tadašnji hrvatski Sabor, duboko osjećajući bȉlo naroda, svetoga Josipa 1687. godine, dakle prije 330. godina, jednoglasno izabrao za posebnoga zaštitnika Kraljevstva Hrvatske. Hrvatski su biskupi godine 1972. zauzeli stav da je odluka Hrvatskoga sabora iz 1687. godine »i sada na snazi, jer Sabor nije imao u vidu apstraktno Hrvatsko Kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljava sve peripetije oko svoga suvereniteta«. Spominjući se te obljetnice, kao i Godine svetoga Josipa, proglašene 1987., i snažno osjećajući duhovne i materijalne potrebe sadašnjega trenutka ovime proglašavam Godinu svetoga Josipa …. ujedno određujem da posebno žarište te Godine bude Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu," kazali ste uzoriti Kardinale u proglasu Godine svetog Josipa 19. ožujka ove godine.

Čitaj dalje

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu