Nedjeljna čitanja

4. uskrsna nedjelja

  Ja sam vrata ovcama. Iv 10, 1-10 U ono vrijeme: Reče Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi.

U ono vrijeme: Reče Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju.« Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati.

Stoga im Isus ponovno reče: »Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje ipogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.«
Riječ Gospodnja.

Dođoh o Božiću blagosloviti obitelj i kuću. Dočekao me samo muškarac. Nakon što smo izmoli sve što je potrebno domaćin mi počeo pripovijedati jednu moju propovijed u kojoj sam se čudio kako je moguće da osoba koja je završila fakultet zbog problema u braku ide nekom "vraču" koji joj dalje neke čudne zamotuljke koje treba stavljati u jastuk na kojemu spava bračni par. Navodno će to riješiti bračne probleme. Sjećate li se te svoje propovijedi velečasni? pitao me gospodin. Sjećam se odgovorio sam. Pa dobro, htio bih vas nešto pitati: Molim vas kažite mi kako grijete vodu kojom se tuširate. Električnim bojlerom kazao sam. A isključite li bojler prije tuširanja. Ne, odgovorim. Vi ste školovan čovjek i sigurno vam je poznato da je voda vodič te da je potrebno jedno malo oštećenje i struja može poteći vodom i usmrtiti onoga koji se tušira. Vidite ja sam inženjer elektrotehnike i čudim se kako se vi školovan čovjek upuštate u takav rizik. Zastao sam i nisam znao zašto mi sve to kazuje. Budite bez brige ne želim vam se rugati, nego vas upozoriti da se ne čudite nego pomognete. Kao inženjer elektrotehnike ljudima smo davali upute kako se treba služiti električnim aparatima. Tako i vi kao duhovan osoba nemojte prestati upozoravati na brojne opasnosti koje vrebaju oko nas. Naime, moja je žena koristila slične savjete poput one iz vaše propovijedi te je ušla u reiki. U početku je sve bilo zanimljivo, no vrlo brzo su nastali problemi. Vidite da sam sâm, jer naša dva sina više ne komuniciraju sa mnom, a kuću koju smo imali na moru morali smo prodati za vračanje njenih troškova raznoraznim guruima i seansama. I ova kuća u kojoj vas primam je opustošena. Nas dvoje više ne živimo zajedno jer ona više nije osoba koju sam poznavao. Velečasni nemojte se čuditi već govorite o brojnim kradljivcima koji na zamaman način preskaču i grabe dobre, ali i naivne ljude nudeći im bolji život, a zapravo ih porobljuju.

Isus, dobri pastir, dao je svoj život za svoje stado. To je jedina istina.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu