Nedjeljna čitanja

4. nedjelja kroz godinu

  Blago siromasima duhom! Mt 5, 1-12a U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:»Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!«

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:

»Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!«

  Riječ Gospodnja.

Priča mi tata jednog ministranta kako mu je supruga nakon što je drugi put rodila ostala bez posla. Bojali su se da bi se to moglo dogoditi, ali ipak su se nadali očuvanju radnog mjesta. Njena plača i nije bila velika, ali ipak pokrivala je one male sitne račune koja svaka obitelj ima. Sada toga više nema, a tih malih sitnih računa biti će i više jer, Bogu hvala imaju još jednog člana obitelji. "Mi smo i planirali imati barem dvoje djece, ali ovaj sustav upravo nas odgovara od ostvarenja naše želje" kazuje mi zabrinuti otac. Slušam ga, suosjećam s njim i njegovom obitelji i promatram mu sina dobrog ministranta. Nakon završenog "vježbanja ministriranja" odlazimo u dvoranu gdje se s drugim ministrantima želi još malo poigrati. Nije to neka zahtjevna igra, trči jedno dijete za drugim, više ih je pa im je zanimljivije.

Zagledan u djecu kazujem zabrinutom ocu. Nitko vas ne može natjerati ni odrediti koliko ćete djece imati osim vas samih i dobroga Boga, no društvo, zajednica, politika treba učiniti sve da vi i svi koji žele imati djecu mogu ih podizati i odgajati u dobre ljude, članove zajednice. No, ipak ako ćete zbog više djece oskudijevati i biti ožalošćeni što vas javnost ne razumije i podupire budite uvjereni da nećete djetetu dobro dati materijom, već vlastitom žrtvom. A otvorenost životu uključuje i žrtvu. Žrtvu koja donosi radost poput ove koju primjećujemo na vašem sinu dok se igra s više djece. Uvjeren sam da zaigranost braće i sestara otvara blaženstvo roditelja, svih članova jedne obitelji nasuprot nerazumijevanju zajednice i oskudnosti materijom.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.