Događanja

Otvoreni 15. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (1. dan) – Dan sv. Marka Križevčanina

Programom sv. Marku Križevčaninu u čast, misnim slavljem koje je predvodio mons. Antun Sente ml. te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s. Zdravke Spomenke Milić u Križevcima su u četvrtak 25. svibnja 2023. započeli četverodnevni 15. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Programom sv. Marku Križevčaninu u čast, misnim slavljem koje je predvodio mons. Antun Sente ml. te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s. Zdravke Spomenke Milić u Križevcima su u četvrtak 25. svibnja 2023. započeli četverodnevni 15. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Manifestacija je započela pozdravima domaćina župnika križevačke župe sv. Ane preč. Stjepana Sovičeka. Sv. Marku posvećen književni i molitveni program izvela je provincijalna poglavarica sestara milosrdnica provincije Navještenja Gospodinova iz Splita s. Marija Andrijana Mirčeta. U toj je prilici predstavila djelovanje svoje družbe te kauzu za službenicu Božju s. Žarku Ivasić i susestre koju družba vodi. Euharistiju je u suslavlju sa župnikom Sovičekom predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. Uvodno je propovjednik govorio o tome kako su sv. Marku život oduzeli kršćani koji su se predstavljali kao protestanti. „Oni, nažalost, nisu čuli Isusove riječi, nisu Boga doživjeli. Da jesu, ne bi to učinili“, istaknuo je propovjednik i rekao da je i većina drugih hrvatskih svetaca i blaženika svoju svetost posvjedočila svojim životom. „Gledamo sada u naše svece, obuzima nas ponos, divimo im se i razmišljamo kako bismo i mi mogli poživjeti poput njih. Ali onda dođu kušnje. Posustajemo. No, Isus ne prestaje računati na nas, unatoč svim našim lutanjima. Važno je da poput Marka Križevčanina i svih hrvatskih svetaca i blaženika u najvažnijim trenucima budemo s Bogom jer smo tada i s rodom, svojim narodom. Nije slučajno naš Stepinac rekao da je vjernost Katoličkoj Crkvi najbolji program za hrvatski narod“, zaključio je mons. Sente. Poželio je da hrvatski duhovni velikani svima budu nadahnuće u životu, djelovanju, pa i onda kada je potrebno položiti žrtvu, pa i mučeništvo, jer što je to, poručio je, naspram vječnosti. 

Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je zbor župe sv. Ane Križevci.

Program je nastavljen u križevačkoj Gradskoj galeriji otvorenjem novoga izložbenog ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koji su ove godine organizatori povjerili splitskoj akademskoj slikarici sestri milosrdnici Zdravki Spomenki Milić. U svečanosti su sudjelovali koprivničko-križevački župan Darko Koren, ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Tea Hatadi, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. koji je i organizirao izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić te sama autorica. Izložbu je otvorio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Glazbeni obol programu dali su sopranistica Dunja Rebić i gitarist Mihael Rebić. Kroz program je uime domaćina i organizatora 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran. Autorica je izložila tridesetak radova različitih dimenzija, uglavnom akrila na platnu, portreta gotovo svih hrvatskih svetaca i blaženika te više slugu i službenica Božjih.

Izložbu, koja će u Križevcima biti otvorena do 7. lipnja, a koju je peti put osmislilo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, prati bogat katalog od oko 40 stranica. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, i četrdesetak slugu i službenica Božjih za koje se vode procesi te su prikazani svi portreti proglašenih duhovnih velikana naslikani za izložbu. Nakon zatvaranja u Križevcima, tijekom godine izložba će biti postavljena u petnaestak hrvatskih gradova i mjesta te u BiH.

Svi sadržaji otvorenja 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima mogli su se pratiti na facebooku portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije, Glasa Koncila te Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca. 

 

 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.