Događanja

Ukrajinac o. Girišin otvorio sedmu Pepelnicu umjetnika

Već tradicionalno po sedmi put Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu organiziralo je „Pepelnicu umjetnika“ – molitvu za i s umjetnicima.

Već tradicionalno po sedmi put Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu organiziralo je „Pepelnicu umjetnika“ – molitvu za i s umjetnicima. Izložba akademskog slikara Hrvoja Marka Peruzovića "Ecce homo!" predstavljena je javnosti na Pepelnicu 2. ožujka 2022. godine u galeriji Martin Borković. Na otvorenju izložbe umjetnički osvrt dao je likovni kritičar Stanko Špoljarić, o povezanosti vjere i umjetnosti govorio je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, a izložbu je službeno otvorio ukrajinski svećenik o. Ivan Grinišin, župnik grkokatoličke župe u Stenjevcu.

Izložba „Ecce homo!“ prikazuje postaje križnog puta. Prigodno je postavljena i predstavljena na početku korizmenog vremena, kako bi posjetitelje galerije Martin Borković potaknula na dodatno promišljanje o muci Kristovoj. O likovno stvaralačkom značaju likovni kritičar Stanko Špoljarić kazao je: „Hrvoje je napravio jedan poseban način likovnosti, jedne stilistike u impresivnom ekspresionizmu. On se u svojim djelima odmiče od idealizacija forme. Gradi svoj rukopis koji je s likovne strane, uz veliko značenje boja, bitno promišljen crtež. Bol izraziti na jedan način kao što to Hrvoje čini traži od umjetnika da svakom linijom postavlja preplet čvrstoga tkiva, koji su na jedan simboličan način podsjetnik na križ, trnovu krunu. Uistinu se osjeća križ patnje kroz slike. Slijedom prikazanih postaja križnoga puta rekao bih likovno-filmski gledano, radi se o jednom bogatom scenariju. Izložba je ovo koja nas potiče na razmišljanje. Umjetnik nas ne ostavlja ravnodušnim, traži od nas entuzijastičnu dimenziju prepoznavanja likovne snage kako bismo vidjeli o kojoj se umjetnosti radi.“

Peruzović svoje likovno stvaralaštvo povezuje s meditativnim i mističnim doživljajem vjere.

„Kada je riječ o sakralnoj umjetnosti, razmišljam da svatko tko promatra moje slike doživi tu sliku. Svatko promatra sliku na svoj jedinstven način, ali osnova ideja slike uvijek je očita. U transcedentalnom djelu, kao što su moje prikazane slike, važno je približiti i predstaviti mistične dimenzije“ rekao je o svom slikarstvu autor.

Prigodno je postavljena i predstavljena na početku korizmenog vremena, kako bi posjetitelje galerije Martin Borković potaknula na dodatno promišljanje o muci Kristovoj. O poveznici slikarstva i vjere govorio je mons. Mlakić. „Umjetnost ima svrhu pomoći nama vjernicima vidjeti ono nevidljivo, kao što to čini korizma, odnosno korizmeno odricanje. Ne znam što bih bilo od naše liturgije, umjetničkog prenošenja vjere da nema glazbe, slikarstva i kiparstva. Umjetnici su ti koji nama svećenicama pomažu u lakšem prenošenu vjere. Slikar Peruzović s predstavljenim slikama na tragu toga“, zaključio je mons. Makić.

Izložbu akademskog slikara Peruzovića službeno je otvorio o. Ivan Grinišin, Ukrajinac sa hrvatskom adresom, koji u Zagrebu vrši svoju svećeničko poslanje. Prema odredbama pape Franje ovogodišnji se post i nemrs Čiste srijede prikazuju za ratna zbivanja u Ukrajini. Izložbu je otvorio uz nekoliko prigodnih riječi: „Umjetnici nas obogaćuju svojih duhom i stvaranjem. Umjetnost pomaže vjerniku da spozna i doživi transcedentalnost. Kod nas Grkokatolika cijeli je katekizam prikazan kroz umjetnost. U crkvama istočnog kršćanstva postoje pregrade koje se zovu ikonostas. One su ispunjene ikonama koje prikazuju sve događaje iz Isusova života. Tako čovjek gledajući ikone spoznaje biblijsku poruku i usvaja katekizam, odnosno istine naše vjere. Umjetnost je od velike pomoći u razumijevanju i življenju vjere“, kazao je otvarajući izložbu Hrvoja Marka Peruzovića "Ecce homo" o. Grinišin. Riječi dobrodošlice i zahvale svima je uputio mons. Antun Sente, ml., voditelj Galerije Martin Borković, dok su pjevanjem i sviranjem otvorenje izložbe obogatile sestre Lucija i Ana Peretin.

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu