Događanja

25 godina svećeničke vjernosti

Devet svećenika zaređenih na području Zagrebačke metroplije svečano je obilježilo i proslavilo svojih 25 godina službe u Josipovom svetištu u Karlovcu na svetoj misi 22. rujna 2021. godine.

Devet svećenika zaređenih na području Zagrebačke metroplije svečano je obilježilo i proslavilo svojih 25 godina službe u Josipovom svetištu u Karlovcu na svetoj misi 22. rujna 2021. godine.

Vlč. Božidar Tenšek, župnik Župe hrvatskih mučenika u Mississaugi u Kanadi, vlč. Mario Migels župnik Župe Svih svetih u Sesvetama, preč. Damjan Koren, voditelj Duhovnog centra Varaždinske biskupije na Veternici, vlč. Branko Švogor, župnik Župe svetog Vida u Vidovcu pokraj Varaždina, vlč. Krešimir Žinić, župnik u Ždarlovima pokraj Bjelovara, preč. Dražen Karačić dekan Karlovačkog dekanata, vlč. Mirek Hrvojić, povjerenik za vjeronauk u Bjelovarsko – križevačkoj biskupiji te se među njima našao i mons. Enco Rodinis koji nije zarađen u Zagrebačkoj nadbiskupiji ali trenutno obnaša dužnost ravnatelja institucije Zagrebačke nadbiskupije Sollicitudo. Uz navedene svećenike svojih 25 godina svećenstva obilježio je i domaćin, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente.

„Prisjećamo se danas i preostalih svećenika koji su ređeni u zagrebačkoj prvostolnici na Petrovo 29. lipnja 1996. godine. Preč. Damir Vrabec, katedralni župnik u Bjelovaru i kancelar Bjelovarske biskupije, zatim preč. Dražen Akmačić, kanonik i svećenik Požeške biskupije, prof. dr. Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, preč. Ljuban Škraba, župnik i dekan u Novigradu Podravskom, prof. dr. sc. Mladen Horvat, župnik u Torontu, mons. Petar Palić, mostarsko – duvanjski biskup, preč. Stjepan Prugovečki, župnik i dekan u Mihovljanu“, nadodao je uvodno mons. Antun Sente, sve okupljene pozvao da u misu uključe i nedavno preminulog njihovog kolegu vlč. Stjepana Petiku.

Svetu misu predvodio je vlč. Božidar Tenšek, koji je okupljenima poručio: „Želim danas istaknuti jednu privrženost svetom Josipu, koji je kao stup obitelji koja je promijenila čitavo čovječanstvo. Sveti Josip je svima nama putokaz i uzor. Baš zbog toga u Godini svetog Josipa promišljamo kako ćemo ga osobno promatrati i što ćemo od njega naučiti. Ponajprije je to učenje vjernosti i poslušnosti Bogu.“

Na kraju misnoga slavlja mons. Antun Sente zahvalio se braći svećenicima na dolasku i nadodao: „Sjećam se našeg zaređenja, kada je kardinal Franjo Kuharić na svečanom ručku, na kojemu su bili s nama naša roditelji, rekao – svećenici za vas mole, prikazuju svetu misu, mole časoslov, kao što oni moli za vas tako ste i vi dužni moliti za svoje svećenike. Citirajući kardinala Kuharića i molim sve vas dragi Josipovi štovatelji da molite za nas svećenike, s vašom molitvom smo jači i Bogu odaniji.“

 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.