Događanja

Obilježena 47. obljetnica posvete Nacionalnog svetišta svetog Josipa

Dan župe Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu na Dubovcu proslavljene je na 47. obljetnicu posvete Svetišta i spomendan Marije žalosne u srijedu 15. rujna 2021. 

Dan župe Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu na Dubovcu proslavljene je na 47. obljetnicu posvete Svetišta i spomendan Marije žalosne u srijedu 15. rujna 2021. 

Pobožnost i misno slavlje predvodio je mons. Antun Sente, ml., župnik i rektor. Među brojnim hodočasnicima iz različitih krajeve Hrvatske, tom su prigodom u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastile i časne sestre Družbe sestara Služavki Malog Isusa predvođene svojom vrhovnom poglavaricom časnom majkom Marijom Banić. Služavke Malog Isusa pred kip svetog Josipa donijela zavjetnu svijeću, te sliku sluge božjeg Josipa Štadlera, svoga utemeljitelja, ali i pokretača i prvog glavnog urednika Glasnika svetog Josipa još iz vremena 1873. godine.

U prigodnoj homiliji između ostalog mons. Sente je kazao: Danas slavimo Blaženu Djevicu Mariju, utrobu koja je blagoslovljena Božjim sinom, samim Bogom. Svaka crkva, pa tako i ova jest svojevrsna utroba koja u sebi čuva svemogućega Boga. Prepoznajemo ga u Riječi, u lomljenju kruha u ovoj zajednici koja se okuplja u Božje ime. Vi ovdje prisutni i naši preci izgradiše ovaj hrama da bi se ovdje lakše Boga molilo i prosilo, zahvaljivalo na primljenim darovima, a i utjecalo mu se u različitim životnim teškoćama i nedaćama. Nama ljudima trebaju ovakvi prostori jer smo često u različitim rastresenostima, bukama, zavodničkim ponudama. Treba nam prostor gdje ćemo se skloniti. Zato obilježavajući obljetnicu posvete ovog rukotvorenog Božjeg doma, razmišljamo o hramu Duha svetoga, a to je svaki od nas. Kao što Bog prebiva u ovom rukotvorenom domu po svetoj riječi, pod prilikama kruha i vina, neka tako prebiva i u našim srcima. Stoga lijep je pozdrav kojega njeguju Služavke Malog Isusa. "Živio Mali Isusu, uvijek u našim srcima". Kao što je Krist uvijek prisutan u ovom hramu, neka tako uvijek bude prisutan i u našim srcima. Bog koji je želio biti dijete i rođen od majke, čuvan od djevičanskog oca Josipa, prikazan u hramu, darovan od pastira, anđela, mudraca, družeći se s nama ljudima taj Bog uistinu želi uvijek biti hvaljen u našim srcima i u našim životima. To želi radi nas sami jer nema prave i istinske radosti bez Boga kazao je između ostalog mons. Sente.

Svetište je bilo ispunjeno dubovačkim župljanima i Josipovim štovateljima i hodočasnicima iz raznih krajeva. Misno slavlje animirali su članovi župnog zbora "Sveti Josip" pod ravnanjem s. Blandine Rakarić. Nakon svete mise, proslava se nastavila u Josipovu dvorištu. Za glazbeni program pobrinuli su se mladi zboraši "Agape", a članovi obiteljske zajednica pobrinula se da nitko ne ostane gladan ni žedan – bilo je dovoljno pića te slatkih i slanih delicija za sve. Proslava obljetnice posvete svetišta postaje tradicionalno okupljanje svih župljana i župnih zajednica u kojem se svi međusobno još više povezuju i izgrađuju odnose.

Dodajmo ovome da je 15. rujna 1974. godine kardinal Franjo Šeper, tadašnji pročelnik kongregacije za nauk vjere posvetio novoizgrađenu crkvu u Karlovcu, na Dubovcu. Tada još nije bila nacionalno svetište, to je postala 1987. godine po odluci biskupa hrvatskog govornog područja.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.