Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa


Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu zasjalo je posebnim sjajem. Na osobit način mnogi vjernik i prolaznik zaustavi se kod postavljenih velikih pisanica koje su posute po dvorištu Nacionalnog svetišta. Brigom mons. Sente u posljednje tri godine pribavljeno je više oslikanih pisanica.

Karlovački umjetnik Željko Mareković Marek oslikao je tri pisanice: na jednoj je Stari Grad Dubovac i Crkva BDM Snježne u prekrasnom cvijeću, na drugoj je prikazan Putu u Emasu, odnosno dvojica kojim se pridružuje Isusu, te na drugoj slici iste pisanice ta ista dvojica od kojih je jedan Kleofa prepoznaju Isusa u lomljenju kruha, i treća Marekova pisanica ispunjenja je prekrasnim cvijećem.

Uz Marekovića tri je pisanice oslikala i Lidija Maček Stanić. Na jednoj je prikazala Uskrslog Krista koji se objavljuje Mariji Magdaleni, a pored njih je prazan Isusov grob, na drugoj je prikazala česti motiv stare misnice crvene boje na kojoj dominira cvjetni križ s dominantnom Kristovom glavom okrunjenom trnjem, a na trećoj je lik uskrslog Krista nadahnut glavnim oltarom crkve Međubiskupijskg sjemeništa u Zagrebu gdje se i spomenuta pisanica nalazi.

Slikar Božidar Škofač, iz Letovanića, vlasnik najbogatije privatne etno zbirke, na svojoj je pisanici u svom poznatom stilu naslikao tri teme: Rođenje, Raspeće i Uskrsnuće, s prepuno motiva iz posavske narodne nošnje.

Bračni bar Stjepan i Ljiljana Cesar iz Marije Bistrice na prepoznatljivi bistrički način oslikali su crnu Bistričku Gospu, okićenu prekrasnim cvjetnim motivima na plavoj podlozi.

Nadalje Turistička zajednica grada Siska darovala je mons. Senteu prekrasnu pisanicu ukrašenu vezenim dijelovima posavske narodne nošnje. Ta pisanica krasi kapelu svete Ane na Kalvariji.

Isusov grob u kapeli hrvatskih svetaca i mučenika cvjetnim aranžmanima i prekrasnim dekoracijama uredila je s. Brigita Badanjak iza kojih dominira velika slika Golgote karlovačkog akademskog slikara Daniela Butale. Jednako tako lijepo i bogato dostojno proslave svetkovine Uskrsa s. Brigita okitila je i glavni oltar Nacionalnog svetišta ugradivši pisanice Ivanke Vuković i Snježana Papst.