Događanja

Koncert studenata Instituta za crkvenu glazbu

U nedjelju, 7. travnja 2019., studenti Instituta za crkvenu glazbu održali su korizmeni koncert u sklopu manifestacije „Conventus melici Iosephi – Josipovi umjetnički susreti“ u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Koncert je održan na poziv mag. mus. Krešimira Klarića, glavnog orguljaša Nacionalnog svetišta. 


U nedjelju, 7. travnja 2019., studenti Instituta za crkvenu glazbu održali su korizmeni koncert u sklopu manifestacije „Conventus melici Iosephi – Josipovi umjetnički susreti“ u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Koncert je održan na poziv mag. mus. Krešimira Klarića, glavnog orguljaša Nacionalnog svetišta.
Po dolasku u Karlovac održana je kraća proba, nakon koje su se studenti, pod vodstvom maestra Klarića, uputili na obilazak župne crkve Blažene Djevice Marije Sniježne koja krije dva vrijedna povijesna instrumenta – pozitiv i jednomanualne orgulje iz opusa karlovačkog graditelja Johanna (Ivana) Heilingera. Uz stručno vodstvo maestra Klarića, studenti su imali priliku čuti o povijesti, kako crkve, tako i orgulja te i sami iskušati zvukovne i interpretativne mogućnosti ovih dvaju vrijednih instrumenata. Rektor Svetišta, mons. Antun Sente ml. poveo je zatim studente u kraći obilazak Svetišta, svraćajući posebnu pažnju na ulazna vrata koja u svojim kazetama nose prizore i simboliku koja kreće od najranijih spomena štovanja sv. Josipa u Hrvata, pa sve do osnutka Svetišta i modernih vremena. 
 
Koncert je započeo u 19.30 sati, nakon večernje svete mise. Studenti su se pri odabiru programa vodili idejom da predstave vještine i znanja stečena na Institutu, pa je stoga uzet izbor iz svih grana glazbene umjetnosti koje čine specifikum Instituta za crkvenu glazbu, kao i poslanje crkvenog glazbenika, a sve u okvirima korizmenog vremena i sentimenta. Tako je na programu bilo zastupljeno sve – od gregorijanike, preko izbora iz orguljske i klasične zborske literature, pa sve do pučke popijevke.
Za otvaranje koncerta odabran je gregorijanski koral, gradual Christus factus est sa Ivanom Buljanom kao solistom, nakon kojeg je Mihael Mojzeš odsvirao drugi stavak iz Triosonate u d-molu BWV 527 J. S. Bacha. Program je nastavljen izvedbom moteta Miserere mei, Deus A. Lottija, za kojim je uslijedila Bachova Fantazija u c-molu BWV 537/1 u izvedbi s. Josipe Pavle Jakić. Uslijedio je Stabat Mater V. Vuletina, sa solistima Antoniom Jurinec i Mislavom Lucićem, nakon čega se Goran Gregorin predstavio izvedbom Bachove Fantazije u g-molu BWV 542/1. Muzička kulminacija koncerta odrazila se u izvedbi dvaju zborskih stavaka iz pasionskog dijela oratorija Mesija HWV 56 G. F. Händela – Surely He hath borne our griefs (Zaista, On naše je boli na se uzeo) i And with His stripes we are healed (Njegove nas rane iscijeliše). Nakon ove emocijama nabijene kulminacije uslijedilo je apsolutno smirenje – Ivana Hrkać izvela je Meditaciju za orgulje koju je za nju komponirao naš domaćin, mo. Krešimir Klarić, a koju je krajem veljače ove godine i praizvela u sklopu orguljskog ciklusa Anabasis na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Skladba je napisana inspirirana dramom posljednjih trenutaka Kristove muke i smrti na križu te je bila uvod u završni, smireniji dio koncerta. Uslijedio je niz od četiri gregorijanska korala uzetih iz obreda Velikoga Petka – Ecce lignum crucis, Crucem tuam adoramus, Popule meus (Improperia) te Crux fidelis, sa solistima Ivanom Buljanom i Mislavom Lucićem. Za sam kraj koncerta odabrana je korizmena popijevka F. Lučića O Isuse izranjeni, koja, iako umjetnička kompozicija, u narodu već dugo „uživa“ status pučke pjesme. Studenti su ispraćeni velikim pljeskom, a publika je primjetila i pohvalila široki dijapazon vještina, što u svladavanju instrumentalnih orguljskih bravura, što različitih stilova vokalne interpretacije.
Nakon koncerta upriličeno je druženje i prigodna okrepa uz razgovore o potencijalnim budućim suradnjama i projektima, na obostranu korist i zadovoljstvo.
U ostvarivanju ovog programa sudjelovali su sljedeći studenti: Antonia Jurinec, s. Josipa Pavla Jakić, Ines Hustić, Ivana Hrkać, Mirna Pavličević, Ivan Buljan, Mislav Lucić, Goran Gregorin i Mihael Mojzeš.
 
 

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu