Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa


Jedanaestu srijedu, 27. ožujka 2019. godine, Velike pobožnosti svetom Josipu predvodili su župljani Jaskanskog dekanatasa svojim svećenicima hodočasteći u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Misno je slavlje predvodio preč. Stjepan Rožanković, župnik i dekan u Jastrebarskom u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta, vlč. Ivanom Vučkom, krašićkim župnikom, vlč. Josipom Gonanom, župnikom svete Jane, vlč. Dragutinom Goričancem, završkim župnikom, i vlč. Filipom Marićem, župnim vikarom u Jastrebarskom.

190327-Jaskanci-2

U prigodnoj homiliji preč. Rožanković je između ostalog kazao da je Isus Sin Božji, a bio je čovjek kao i mi u tijelu u određenom vremenu. Kao čovjek je savršeno zasvjedočio veličinu, ljubav i dobrotu samoga Boga jer je bio Sin Božji. U svemu jednak Ocu, a i nama ljudima po ljudskosti. S nama se poistovjetio po ljudskom tijelu, ljudskoj naravi kao savršena slika Božja. I mi smo primivši od Njegove punine sinovstva Božjeg u duhu posinstva postali s Njime sinovi i kćeri, postali smo djeca Božja. Zato smo i sami dužni svojim životom zasvjedočiti što savršeniju sliku Sina Božjega. Dobrota, čovjekoljublje, sve one vrijednosti koje su tako sjajno bile ostvarene u Isusu Kristu, moraju se i u nama očitovati i po nama zasjati u ovome svijetu, kazao je dekan Rožanković.

190327-Jaskanci-1

Pri kraju misnog slavlja svoju je vjeru svjedočio Saša Kosec, voditelj Caritasa župe sveta Tri kralja Karlovac Banija i predsjednik Koordinacija braniteljskih udruga Karlovačke županije. Na pitanje rektora Svetišta: "Koliko je važno da bi čovjek dobro djelovao ili bio na usluzi drugima da bude vjernik?" Saša je odgovorio kao je važno i zbog toga jer sama riječ Caritas znači ljubav, a ljubav nam daje naš Gospodin, što znači da, ako nemate vjeru, nemate Gospodina, a to je jedno s drugim povezano. Tu nema biranja." Nadalje govoreći o svojim karitativnim aktivnostima Saša je u poniznom Josipovskom duhu kazao kako on nije sam, već zajedno s njim postoji veliki broj ljudi koji pomažu, koji rade koliko i on. Sam to ne bih mogao odraditi, svi se mi pouzdajemo u dragoga Boga, On je ta snaga koju nam daje, samo se treba uzdati u Njega i sve stalo proizlazi iz toga.

190327-Jaskanci-3

Nadalje gospodin Kosec je svjedočio kako je sveti Josip primjer u mnogim životnim situacijama. Sveti je Josip malo pričao a puno radio. Iako nije puno zapisano o Josipovim djelima, no poznato je da bez svetog Josipa Marija ne bi bila zaštićena, i tko zna što bi se dogodilo s djetetom Isusom? Sam nisam čovjek od puno riječi, već poput svetog Josipa nastojim biti djelotvorno aktivan i kroz župni Caritas pomoći potrebnima, zaključio je svoje svjedočenje gospodin Saša Kosec.

Ljepoti liturgije doprinijeli su članovi župnog zbora iz Jastrebarsko pod vodstvom s. Paule Puzjak milosrdnice.

190327-Jaskanci-10

Sve okupljene rektor Sente pozvao je na prigodno druženje uz krašičke kobasice u znak zahvalnosti što krašićki župnik vlč. Ivan Vučak s Krašićancima svake godine hodočasnike Duge Rese i Karlovca o Stepinčevu počasti na sličan način.