Događanja

Izaslanstvo Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite u Francuskoj

Izaslanstvo Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite u čijem su sastavu bili Claude Grbeša, predsjednik, prof. Tomica Plukavec, tajnik i vlč. dr. Vlado Mikšić, zamjenik duhovnika udruge i subsidijar u župi BDM Snježne i pri Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, sudjelovalo je od 6. do 8. travnja 2018. u poznatoj benediktinskoj opatiji sv. Petra u Solesmesu, u biskupiji Le Mansa u Francuskoj, na „Međunarodnim danima Solesmesa“ u organizaciji Francuske udruge za beatifikaciju carice i kraljice Zite, supruge i majke obitelji. Prvi put su na redovnoj skupštini francuske krovne udruge bila prisutna izaslanstva nekoliko stranih podružnica iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Kanade i Luksemburga.

Izaslanstvo Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite u čijem su sastavu bili Claude Grbeša, predsjednik, prof. Tomica Plukavec, tajnik i vlč. dr. Vlado Mikšić, zamjenik duhovnika udruge i subsidijar u župi BDM Snježne i pri Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, sudjelovalo je od 6. do 8. travnja 2018. u poznatoj benediktinskoj opatiji sv. Petra u Solesmesu, u biskupiji Le Mansa u Francuskoj, na „Međunarodnim danima Solesmesa“ u organizaciji Francuske udruge za beatifikaciju carice i kraljice Zite, supruge i majke obitelji. Prvi put su na redovnoj skupštini francuske krovne udruge bila prisutna izaslanstva nekoliko stranih podružnica iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Kanade i Luksemburga.

Kongregacija za kauze svetaca odobrila je 2008. otvaranje procesa beatifikacije službenice Božje Zite u biskupiji Le Mans čiji je biskup mons. Yves le Saux predsjednik Sudišta kauze. Francuska udruga predvođena predsjednikom Jeanom Sévilliom, novinarom Le Figaro-a i povjesničarom, osnovana je u siječnju 2009. Hrvatska udruga za beatifikaciju kraljice Zite registrirana je u Zagrebu 21. veljače 2014., a osnovana je da bi promovirala kauzu beatifikacije službenice Božje Zite, zadnje carice Austrije i hrvatsko-ugarske kraljice, supruge bl. Karla Austrijskog, te zbog molitve i rada na posveti bračnih parova i obitelji u suvremenom svijetu. U tom vidu vrijedno je napomenuti da sveti Ivan Pavao II. nije slučajno objavio kao datum sjećanja na Blaženika dan njegovog vjenčanja s princezom Zitom od Bourbon-Parme, 21. listopada (1911. godine) umjesto dana njegova rođenja za nebo (dies natalis), što je inače uobičajeno. Stoga može se očekivati jednog dana da će, zajedno s talijanskim supružnicima Luigijem i Mariom Beltrame-Quattrocchijem, prvim bračnim parom proglašen blaženim u povijesti Crkve, 2001., i svetima Louisom i Zélie Martinom, roditeljima svete Tereze od Djeteta Isusa (od 2015.), i službenica Božja Zita i bl. Karlo biti uzdignuti zajedno na čast oltara. Zašto smatramo u udruzi da je potrebno proglašenje blaženom carice i kraljice Zite? Tko bi pomislio da je ona kao članica carske obitelji imala lagodan život grdno bi se prevario! Već kao dijete živjela je u egzilu. Udajom 1911. g.  za nadvojvodu, a kasnije prijestolonasljednika Karla morala je osobni život podrediti brojnim službenim obvezama, a u egzilu nakon Prvog svjetskog rata na portugalskom otoku Madeira vrlo rano postaje udovicom. Usprkos svim tim teškim životnim udarcima ostala je, poput pravednika Joba, potpuno predana Božjoj Providnosti. Bog dao, Bog oduzeo, blagoslovljeno ime njegovo, to isto govori i životni stav kraljice Zite.  Kao kršćanin uzorno je nosila svoj životni križ, kao žena slijedila je svoga muža u dobru i zlu, a kao majka uzorno je odgojila osmero djece i bila orijentir svojim unucima! Upravo zbog toga blaženi Karlo Austrijski i Službenica Božja Zita primjer su kršćanskog bračnog života supružnicima današnjeg doba.

Postulator kauze mons. Alexander Leonhardt, svećenik iz Strasburške biskupije i magistralni kapelan Malteškog reda, izvijestio je nazočne o napretku procesa kauze te se nada što prije završetku diocezanskog procesa.

Predsjednik Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite predstavio je sve aktivnosti koje je Udruga ostvarila od travnja 2016. kada je prisustvovao po prvi puta na redovnoj skupštini francuske krovne udruge. Izvijestio je kako je na poziv Udruge, nadvojvoda Rudolf Austrijski, najstariji unuk kraljice Zite i predstavnik carske i kraljevske kuće Habsburg-Lothringen u kauzi beatifikacije, posjetio Zagreb, 9. i 10. svibnja 2017. Sudjelovao je, 9. svibnja, na sam dan njezina rođenja, na misi u spomen na Službenicu Božju Zitu, njegovu krsnu kumu, u akademskoj crkvi Sv. Katarine na zagrebačkom Gornjem gradu gdje se održavaju od 2004. i mise o spomendanu bl. Karla Austrijskoga. Misu je predvodio vlč. Borna Puškarić, duhovnik Udruge i pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, koji je tom prigodom nosio svečanu misnicu, dar kraljice Zite Benediktinskom samostanu Svetog Andrije ap. na Rabu, koja je dobrotom benediktinki posuđena za tu priliku. Svetu misu svojom su nazočnošću uveličali Bjelovarski graničari-husari 1756.

Nadvojvoda Rudolf je, nakon mise, dao intervju za katoličku televiziju Laudato TV, dok je u serijalu video intervjua „Grad na gori“ govorio o izazovima suvremene obitelji, svojim precima i svetosti bračnoga poziva. Isti dan, na HKS, a u suorganizaciji HKS i Hrvatske udruge, nadvojvoda Rudolf je održao predavanje na francuskom jeziku pod naslovom „Obitelj nekad i obitelji zauvijek – svjedočenje o caru Karlu i carici Ziti, primjer za naše doba“. Izlaganje je bilo posvećeno kršćanskom životu Karla i Zite, kao uzornom kršćanskom paru za današnjicu. Nadvojvoda Rudolf je, 10. svibnja, posjetio muzej bl. Alojzija Stepinca i pomolio se na grobu hrvatskog blaženika, čiji ga je život duboko dojmio.

Predsjednik Grbeša je pročitao zadnju strofu pjesme Ivke barunice Ožegović „Mladoj kraljici“ objavljene u Ilustrovanom listu od 16. prosinca 1916. – dakle prije krunidbe u Budimpešti, 30. prosinca 1916., za hrvatsku-ugarsku kraljicu – u kojoj autorica ističe kako će „Zitu sveticom svi zvati“.

Udruga će nastaviti raditi na ostvarivanju projekta ugradnje male niše s vratašcima u crkvi sv. Katarine u koju bi se položio relikvijar s relikvijama bl. Karla Austrijskog. Jedan od prioriteta Udruge je i tiskanje knjižice o životu službenice Božje Zite kako bi se promovirao u Hrvatskoj njezin život. Članovi upravnog vijeća krovne francuske udruge u kojemu se, između ostalih, osim predsjednika Jeana Sévillia, nalaze i otac Philippe Dupont, opat opatije sv. Petra, glavna tajnica Elizabeth Montfort, kao i nadvojvoda Rudolf Austrijski, čestitali su na dosadašnjim aktivnostima hrvatske udruge i potaknuli je na daljnji intenzivni rad.

Poznati francuski katolički filozof, obraćenik, Fabrice Hadjadj, jedan od najbriljantnijih mislilaca našega vremena, koji se upravo krstio i vjenčao u opatiji sv. Petra u Solesmesu, 1998. godine, održao je predavanje pod naslovom „Ima li obitelj budućnost?“. Od siječanja 2012. ravnatelj je Europskog instituta za antropološke studije Philanthropos u Fribourgu, profesor je filozofije, višestruko nagrađivan autor, dramski pisac, a odnedavno i kantautor. Otac je sedmero djece.

Članovi upravnog vijeća krovne francuske udruge zajedno s članovima stranih izaslanstava i nadvojvodom Rudolfom i nadvojvotkinjom Marie-Hélèneom posjetili su u nedjelju, 8. travnja 2018., benediktinke u samostanu sv. Cecilije s kojima je jedno vrijeme živjela kraljica Zita, koja je postala oblat u Benediktinskom redu. Susret u Solesmesu je završio misom zahvalnicom u samostanskoj crkvi koju je u koncelebraciji s vlč. Mikšićem predvodio otac Philippe Dupont, opat opatije sv. Petra. Potonji je tom prigodom nosio svečanu misnicu izrađenu od vjenčanice koju je službenica Božja Zita darovala benediktinskom samostanu.

 

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.