Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180214-Peta-srijeda-Velike-pobonosti-sv-Josipu-03

Na početku korizmenog vremena, 14. veljače 2018. godine, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa nastavljena je Velika pobožnost koja je ovu srijedu objedinila umjetnike i sve štovatelje svetog Josipa. Naime, već treću godinu za redom u Svetištu se održava Pepelnica umjetnika kojom se nastoje otvoriti i obraditi određene teme bitne za kulturu i društvo, ali se prije svake rasprave slavi sveta misa sa umjetnicima i za sve žive i pokojne umjetnike. Tako je bilo i na ovogodišnjoj Pepelnici kada je euharistijsko slavlje predvodio preč. Vladislav Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta i vlč. Ivicom Tollom, župnikom župe Svetog Antuna Padovanskog iz Generalskog Stola. Misno slavlje pjesmom je uzveličao zbor „Sveti Josip“ predvođen č. s. Blandinom Rakarić.

180214-Peta-srijeda-Velike-pobonosti-sv-Josipu-24

Preč. Vladislav Mandura naglasio je u propovijedi da je korizma vrijeme milosrđa i spasenja, te vrijeme posebnih Božjih blagodati za svakoga čovjeka. Potaknuo je vjernike da razmisle žele li iskusiti milosrđe jer iskusiti ga znači i priznati da smo potrebiti i ograničeni, priznati da nam treba pomoć i biti manji u odnosu prema onome od koga tražimo pomoć, što je današnjem čovjeku teško i često je zatvoren za Božje milosrđe.

180214-Peta-srijeda-Velike-pobonosti-sv-Josipu-07

Osvrnuvši se na Evanđelje (Mt 6, 1-6.16-18) preč. Mandura istaknuo je svetog Josipa kao uzora u ovom korizmenom vremenu jer je i on živio skrovitim životom, nije se isticao i zapravo sakrio je cijeli svoj život čak i od pisaca Evanđelja dajući prednost Isusu i Mariji. Propovjednik je pojasnio da je sveti Josip živio onako kako to Isus traži od pravog vjernika, da djelujemo, svjedočimo i molimo i da to bude naš osobni odnos s Bogom. „Potrudimo se u ovom korizmenom vremenu učiti sa i od svetog Josipa kako biti ljudi.“- kazao je pri kraju propovijedi.

180214-Peta-srijeda-Velike-pobonosti-sv-Josipu-28

Na kraju svete mise Marija Sekelez, hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, svjedočila je svoju vjeru. Istaknula je da je odgajana u katoličkoj obitelji koja je cijeli život ustrajala u vjeri, te da je i sama nastojala svjedočiti vjeru i u glumačkoj profesiji i donositi Boga drugim ljudima. Naglasila je da vjernici moraju ustrajati i ničega se ne bojati, da se moraju boriti i biti strpljivi, te svoje darove i talente staviti pred Boga da On njima upravlja.

180214-Peta-srijeda-Velike-pobonosti-sv-Josipu-62

Nakon svete mise u pastoralnom centru Svetišta, u Galeriji „Martin Borković“ održana je Pepelnica umjetnika u kojoj su temu „Umjetnost i vjera“ obradili već spomenuta Marija Sekelez, Aleksandra Goreta, akademska slikarica i voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“ u Gradskom muzeju Karlovac i mons. Antun Sente, ml. U uvodnim riječima mons. Sente prisjetio se povijesti Pepelnice umjetnika koja je pokrenuta u Francuskoj i istaknuo da umjetnici, nadahnuti od Stvoritelja, stvarajući umjetnička djela od praha, od materije, pomažu da pomoću njih snažnije spoznamo Boga. Kazao je i da se crkva, uz brigu za ljudske duše, često služila različitim umjetničkim izričajima i kroz njih nastojala odgajati ljude i prosvjećivati cijele narode.

180214-Peta-srijeda-Velike-pobonosti-sv-Josipu-61

Marija Sekelez kazala je okupljenima da su umjetnost i vjera neodvojivi. Objasnila je da se bez Duha Svetoga ne može ništa dobro napraviti, pa tako ni stvarati prava umjetnička djela, te da je umjetnost dar i kada umjetnička djela nemaju pomazanje Duha Svetoga truju dušu i cijeli narod. Istaknula je da umjetnošću želi prosvijetliti ljude koji su u tami i donijeti im u život Boga.

180214-Peta-srijeda-Velike-pobonosti-sv-Josipu-70

Aleksandra Goreta nadovezala se na svoju sugovornicu rekavši da umjetnost polazi od Boga jer je to osobina koja je povezana s Božjom osobinom stvaranja, te da umjetnici mogu biti zahvalni crkvi jer im je kroz povijest iznimno pomagala i najveća umjetnička djela najčešće se nalaze u crkvama. Također je istaknula da sam talent bez rada ništa ne vrijedi jer kada umjetnik ne stvara talent ostaje neiskorišten.

180214-Peta-srijeda-Velike-pobonosti-sv-Josipu-56

Na kraju je uslijedila rasprava u kojoj su sudjelovali i karlovački umjetnici Željko Mareković, autor povijesnog bakropisa na vratima karlovačkog Svetišta i Lidija Maček-Stanić, karlovačka umjetnica i autorica oltarne slike u Domu za umirovljene svećenike „Sveti Josip“ u Zagrebu, te karlovačka restauratorica Iva Dizdarević. Program je umjetničkim izvedbama na klavijaturama obogatila Regina Horvat, učenica 3. razreda osnovne škole i 2. razreda Glazbene škole Karlovac.

Propovijed preč. Vladislava Mandure, dekana Karlovačkog vojnog dekanata: