Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180210-Hodoasnici-Orehovica-8

Na blagdan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače 2018. godine, na povratku iz Krašića, dvije  grupe hodočasnika pohodile su Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Prva grupa hodočasnika došla je iz župe Sv. Leopolda Mandića iz Orehovice, a predvodio ih je njihov župnik vlč. Josip Ban. Nakon njih k Josipu su hodočastili vjernici župe Rođenja Marijina iz Malog Lošinja, a njihov kapelan vlč. Dražen Zrile zapisao je u hodočasničku knjigu: „Kao župna zajednica uputili smo se na hodočašće u Krašić našem dragom kardinalu Alojziju.

180210-Hodoasnici-Mali-Loinj-12

Po povratku iz Krašića zaustavili smo se u ovom lijepom Svetištu, duhovnoj oazi zaštitnika naše lijepe domovine, sv. Josipa, ovdje u Karlovcu. Vjerujemo da smo primili i da ćemo primiti milosti po našim dragim nebeskim zaštitnicima. Kako je blagoslovljen i sretan naš hrvatski narod jer u njemu ima mnogo krasnih ljudi koji nisu niti neće zaboraviti da u Nebu imaju svoje moćne zagovornike. Sveti Josip, hranitelju našega Spasitelja, čuvaj i štiti našu župnu zajednicu da svi sretno prispijemo blaženoj vječnosti.“

180210-Hodoasnici-Mali-Loinj-16

Hodočasnike je blagoslivljajući dočekao mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, te im opisao povijest nastanka Svetišta, spominjući se pritom mons. Marijana Radanovića, graditelja Svetišta i karlovačkog dobročinitelja, te svećenika na glasu svetosti, ali i vlč. Alojzija Burje koji je također uvelike doprinio životu Svetišta. Mons. Sente nastojao je brojnim svjedočanstvima o uslišanim molitvama po zagovoru svetog Josipa približiti hodočasnicima lik Isusovog djevičanskog oca, te ih je predvodio u pobožnosti zaštitniku Hrvatske.

120209-Umirovljenici-Malenica-9

Na isti način, dan prije, 9. veljače, vlč. Vlado Mikšić, supsidijar u Svetištu, gostoljubivo je primio članove Udruge umirovljenika i starijih osoba iz Malešnice-Zagreb, te im između ostalog opisao i bogat pastoralni život Svetišta, posebno govoreći o velikoj rijeci hodočasnika koja neprestano teče kroz karlovačko Svetište.