Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180117-Prva-srijeda-Velike-poboznosti-sv-Josipu-08

„Došli smo svetom Josipu učiti od njega i poput njega biti povezani s Isusom i Marijom.“ – izrekao je na početku svete mise mons. dr. Petar Palić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, otvarajući Veliku pobožnost svetom Josipu koja je 17. siječnja 2018. godine započela u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Predslavio je svetu misu u zajedništvu s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta, preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom Međubiskupijskog sjemeništa, preč. Draženom Karačićem, dekanom Karlovačkog dekanata, preč. Josipom Jakovčićem, dekanom Ozaljsko-lipničkog dekanata, preč. Vjekoslavom Meštrićem, dekanom Kustošijskog dekanata i vlč. Antunom Kolićem, župnikom Župe Sveta Tri kralja, Banija, koji je predvodio svoje župljane na hodočašće u Josipovo Svetište.

180117-Prva-srijeda-Velike-poboznosti-sv-Josipu-20

U prigodnoj homiliji mons. Palić naglasio je da je Božja riječ putokaz za vjernikov život i da se molitvom život može mijenjati. Istaknuo je svetog Josipa kao primjer kako slušati Božju riječ i vjerovati Bogu jer je i on sam išao prema cilju koji ne poznaje, ali je znao da je Bog s njime. Mons. Palić kazao je da nam Josip svojim životom i primjerom pokazuje da ostvariti sebe i živjeti slobodno znači živjeti poslušnost vjere, te istaknuo da je Josip živio život služenja, posebno u odnosu prema Isusu i Mariji.

180117-Prva-srijeda-Velike-poboznosti-sv-Josipu-72

„Molimo svetog Josipa da nam pomogne da u današnjem svijetu i vremenu živimo to iskustvo pripadnosti Bogu i da se to iskustvo očituje i kroz naš život i da nas čini odgovornim kršćanima, da nas čini kršćanima koji su spremni na služenje i koji će svjedočiti svoju radost pred drugima zato što vjeruju u Isusa Krista, što pripadaju Njegovoj Crkvi i tu pripadnost žele živjet u svome životu i tamo kamo ih Bog šalje.“ – završne su riječi propovjednika.

180117-Prva-srijeda-Velike-poboznosti-sv-Josipu-46

Pri kraju svete mise akademski slikar Josip Botteri Dini i mons. Sente predstavili su prijedlog mozaika, likovnu interpretaciju Josipovog života, a koji bi trebao krasiti središnji zid Svetišta. Josip Botteri istaknuo je da mu je želja još više ukrasiti Svetište obzirom da se u njegovoj obitelji sveti Josip posebno štuje kroz nekoliko generacija. Iz tog razloga darovao je Svetištu 200 originalnih slika s njegovim potpisom, izrađenih u tehnici serigrafije ili svilotiska, čijom prodajom bi se prikupila sredstva za izradu mozaika.

180117-Prva-srijeda-Velike-poboznosti-sv-Josipu-58

Prvu srijedu pobožnosti mons. Sente iskoristio je kako bi zahvalio Lejdi Oreb na promociji Nacionalnog svetišta, ponajviše kroz koncert „Božić u Ciboni“, te joj tom prigodom uručio medalju svetog Josipa. U znak zahvale na slavljenju svete mise mons. Petru Paliću darovao je sliku prijedloga oltarnog mozaika.

Propovijed mons. dr. Petra Palića, generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije: