Događanja

Prof. Nevenka Nekić predstavila svoja nova djela u Josipovom svetištu

Prof. Nevenka Nekić, hrvatska književnica, prevoditeljica i diplomirana povjesničarka, bibliotekarica i profesorica hrvatskog jezika, predstavila je svoja sva nova djela „Hrvatske heroine“ i „Hrvatski rat i mir“ u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u srijedu 25. listopada 2017. godine.

Prof. Nevenka Nekić, hrvatska književnica, prevoditeljica i diplomirana povjesničarka, bibliotekarica i profesorica hrvatskog jezika, predstavila je svoja sva nova djela „Hrvatske heroine“ i „Hrvatski rat i mir“ u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u srijedu 25. listopada 2017. godine. Uz brojne uzvanike i poznanike iz grada Karlovca u kojem je, prema njezinim riječima, provela najljepše ali i najtužnije trenutke svog života, na predstavljanju su prisustvovali i njezini bivši učenici, a danas svećenici, preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata i mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, te nakladnik gospodin Rudica Čeme.

Na početku programa prisutni su pogledali dokumentarni film o poznatoj hrvatskoj književnici Dragojli Jarnević u kojem su opisane brojne zanimljivosti i nepoznate činjenice iz njezinog života, od djetinjstva, školovanja, života u Grazu, Trstu i Veneciji, do ljubavi prema Ivanu Trsnkom i suradnji s članovima Hrvatskog ilirskog pokreta. U filmu je istaknuto i da je Dragojla Jarnević prva hrvatska planinarka te da se u svom dnevniku često obraćala Bogu kao jedinom u koga je imala potpuno povjerenje i koji ju nikada nije iznevjerio.

Predstavljajući svoja djela prof. Nekić naglasila je da je knjiga „Hrvatske heroine“ jedno sakralno djelo jer su sve osobe opisane u njoj svoj život i čitavo biće stavile u potpunosti u Božje ruke. Tako su među mnogima u knjizi opisane činjenice iz života kraljice Jelene, Katarine Kosače, Beatrice Frankopan, Cvijete Zuzorić, Katarine i Jelene Zrinski, Dive Grabovčeve, Dragojle Jarnević, Slave Raškaj, Dore Pejačević i nezaobilazne Ivane Brlić Mažuranić.

Drugo djelo „Hrvatski rat i mir“ također ima sakralni dio koji govori o sv. Franji Asiškom, ali i o fra Marku Dragičeviću i fra Bonaventuri Dudi. Jedan dio ovog djela prof. Nekić posvetila je i domovinskom obrambenom ratu.

Cijeli ugođaj upotpunile su svojim glazbenim nastupom dvije učenice karlovačke Osnovne škole Dragojle Jarnević: Dora Spudić na gitari i Ivona Grčić na flauti.

Nakon završetka programa posjetitelji su iskoristili priliku kupiti predstavljene knjige po promotivnoj cijeni uz posvetu same autorice.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.