Događanja

Profesori i djelatnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta hodočastili svetom Josipu

Na svetkovinu Uzašašća, 25. svibnja 2017. godine profesori i djelatnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom dekana fakulteta prof. dr. sc. Marija Cifraka hodočastili su u Nacionalno svetište svetoga Josipa. Većini profesora i djelatnika KBF-a poznato je Svetište, ali su bili ugodno iznenađeni brojnim kulturno - pastoralnim aktivnostima koje je Svetište razvilo tijekom zadnjih godina. 

Na svetkovinu Uzašašća, 25. svibnja 2017. godine profesori i djelatnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom dekana fakulteta prof. dr. sc. Marija Cifraka hodočastili su u Nacionalno svetište svetoga Josipa. Većini profesora i djelatnika KBF-a poznato je Svetište, ali su bili ugodno iznenađeni brojnim kulturno – pastoralnim aktivnostima koje je Svetište razvilo tijekom zadnjih godina.  Na Svetim vratima veleučene i cijenjene hodočasnike dočekao je mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta i župnik Gospe Snježne, u čijem okviru djeluje Nacionalno svetište. Slijedila je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio i propovijedao izv. prof. Božo Lujić, pročelnik Katedre Svetog pisma, Starog zavjeta. Uvodeći u misu prof. Lujić je potaknuo sve da ne gledaju na institucije već da gledaju konkretnog čovjeka koji je pred nama i upozorio da upravo u tome brojni profesori mogu griješiti ne primjećujući čovjeka. Tijekom propovijedi veleučeni propovjednik teološki je objasnio značenje svetkovine Uzašašća, ali je okupljene profesore, koncelebrante kao i djelatnike, potaknuo da na osnovu današnje svetkovine pronalaze poticaje koji mogu cijelu svakodnevicu duhovno dizati prema Bogu.

Nakon mise slijedila je okrepa tijekom koje je mons. rektor A. Sente podsjetio na izgradnju crkve svetog Josipa, nastanak Nacionalnog svetišta i na nezaboravnog vizionara i graditelja mons. Marijana Radanovića, a da k tome nije zaboravio naglasiti i duhovne zasluge vlč. Alojzija Burije. Okupljene profesore, mons rektor podsjetio je na dolazeći jubilej, 330. godišnjicu od kada je Sabor Trojedine Kraljevine 10. lipnja 1687. godine na zasjedanju u Zagrebu proglasio svetog Josipa za patrona Hrvatske. Članovi Katoličkog bogoslovnog fakulteta zaključili su svoje hodočašće svetom Josipu kako se i priliči, molitvom, moleći, kako je zapisao dekan Fakulteta: „zagovor za svoje poslanje u Crkvi i hrvatskom društvu“.

 

Čitaj dalje

Budimo svjetlost svojim bližnjima

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu