Događanja

Uz svetog Florijana i sveti je Josip zaštitnik vatrogasaca

Povodom blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, pripadnici vatrogasne zajednice Karlovačke županije hodočastili su u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac te sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio svećenik i vatrogasac vlč. Jože Pavlaković, župnik slovenske župe svetog Josipa, Stari Trg ob Kolpi, na kojem je koncelebrirao mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta.

Povodom blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, pripadnici vatrogasne zajednice Karlovačke županije hodočastili su u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac te sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio svećenik i vatrogasac vlč. Jože Pavlaković, župnik slovenske župe svetog Josipa, Stari Trg ob Kolpi, na kojem je koncelebrirao mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta. Više od stotinjak vatrogasaca predvodili su predsjednik vatrogasne zajednice Karlovačke županije Robert Hranilović i zapovjednik Goran Franković. Svim okupljenim vatrogascima kao i njihovim prijateljima mons. Sente čestitao je Dan vatrogasaca, te zahvalio na darovanoj spremnosti i pomoći u svakoj nevolji, te pozvao okupljene vjernike da mole za vatrogasce, kako one preminule tako i živuće, kako bi i dalje bili spremni dobrovoljno pomagati ljudima u zajednici. Uz vatrogasce Karlovačke županije na svečanosti su nazočili i predstavnici slovenskih vatrogasaca.

U prigodnoj homiliji vlč. Jože se upitao što ima sveti Josip s vatrogascima? "Mislim da ima jako puno. Uz svetog Florijana, koji je umro mučeničkom smrti i koji se za vatrogasce moli, brine i bude im zaštita, sveti je Josip uzor kako treba raditi. Sveti je Josip bio pravedan radnik koji je bio odan i predan u onome na što ga je Bog pozvao! Tako smo se i mi vatrogasci odlučili da budemo predani svojemu društvu, čovjeku kada je u nevolji. Vi u Karlovcu, gradu na četiri rijeke, imate više borbe s vodom nego s vatrom. Poznato mi je da se za vrijeme poplave vatrogasci uvelike žrtvuju ne bi li pomogli poplavljenima i unesrećenima. No, pored tih primarnih zadaća i poslanja bez vatrogasaca bilo bi jako dosadno na ovome svijetu.

Tko bi organizirao tolike zabave, tko bi organizirao tolike druge stvari korisne i potrebne današnjem društvu?" – zapitao se propovjednik i dodao kako se vatrogasci bore protiv vatre i drugih nedaća, ali isto tako svojom organizacijom i bratskim druženjem nude čovjeku današnjice istinske vrijednosti zajedništva i bratstva. "Glavna nakana vatrogasaca jest činiti dobro i to za badava, dobrovoljno svoj doprinos dati da bi nama išlo bolje. Upravo zbog toga, uz svetog Florijana i u svetom Josip pronalazimo nadahnuće." – kazao je vlč. Jože.

Pri kraju misnog slavlja o svoj vjeri u Boga i pouzdanju u svetog Josipa svjedočila je Ivona Slavica, supruga Dražena Slavice, zapovjednika Šibenske vatrogasne zajednice u vrijeme tragedije na Kornatima: "To je bio jedan veliki šok koji sam doživjela, jer samo dan prije velike tragedije na Kornatima došla iz bolnice s djetetom koje se liječilo u Zagrebu tri i pol godine od leukemije. Tu smo večer došli kući, samo prespavali, a sutradan se desila ta strašna tragedija. Jako teško! Izgubili smo i prijatelje i kumove. Jedan veliki šok. Težina. I prvo je bilo pitanje – Bože, zašto? Zašto? Sva snaga koju smo imali ja i suprug ležala je u vjeri! Jer vjera je pratila nas i kroz samu bolest djeteta koje je bilo tri puta na samrti." – kazala je u svom svjedočanstvu Ivona Slavica, te dodala: "Jednu večer nas je profesor nazvao i rekao ocu da dođe kući da dijete umire te da ga radi troškova prebacimo u Šibenik. Tada sam rekla suprugu: 'Nemamo što izgubiti, idemo moliti krunicu Božanskog milosrđa.' Tu smo večer krenuli s molitvom Božanskom milosrđa. Kroz nekoliko dana liječnici su nam javili da leukemije više nema. Nikakvih tragova oboljenja više nisu mogli naći na našem djetetu. Tako da mogu slobodno reći da je vjera bila ta koja nas je vodila, i mene i supruga, od samog početka našeg braka pa do dana današnjeg."

"Već ste sedamnaest godina u braku s vatrogascem. U tim godinama osim što ste vjerom izmolili zdravlje svome djetetu, očuvali ste obitelj unatoč strašnoj tragediji koja je oduzela živote, ali i ostavila dubokog traga na svima članovima vaše obitelji!" – komentirao je u razgovoru s gospođom Ivonom mons. Sente, na što je ona kazala kako se i tada pitala Bože zašto si mi to učinio. "Zašto? Ja jednostavno ne vidim razloga. Dok nisam jednostavno prestala pričati. Onog momenta kada sam utihnula s mislima On je počeo pričati, bila sam preglasna da bih Ga čula. Kada su zatvorili moga muža bila sam bez posla. Nisam imala ni novaca, niti sam imala nekoga iza sebe tko bi mogao stati iza nas. Molila sam se u kući, sama! Velim, Bože, reci mi, nađi mi put kako dalje. Mi nemamo novca, mi ne možemo platiti odvjetnika.

U tom momentu, glas koji sam čula mi je kazao: 'Zovi gospodina Frankovića!' Nisam znala, tko je Frnaković. U suprugovom mobitelu našla sam njegov broj, zazvala ga i kazala mu da sam supruga od Dražena Slavice i da vjerujem da će Bog preko njega djelovati! I to je tako bilo. Gospodin Franković se zauzeto za nas i za našu obitelj i ovim putem mu zahvaljujem i Bogu što je providio!" – kazala je gospođa Ivona te posvjedočila kako je nakon molitve devetnice svetom Josipu, kada je prije tri godine ostala bez posla, nakon dva mjeseca dobila posao za stalno. 

Cijelu propovijed vlč. Jože Pavlakovića, župnika slovenske Župe svetog Josipa, Stari Trg ob Kolpi, možete preuzeti i poslušati ovdje:

Cijelo svjedočanstvo Ivone Slavice možete preuzeti i poslušati ovdje:

Foto: Petra Vuković

{eventgallery event=’2017_05_03_Sestnaesta_srijeda_Velike_poboznosti’=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

 

170503-Vatrogasci 01.3e6b40.jpg 170503-Vatrogasci 02.375b63.jpg 170503-Vatrogasci 03.711d7c.jpg 170503-Vatrogasci 04.fc06f0.jpg 170503-Vatrogasci 05.6e3e33.jpg 170503-Vatrogasci 06.9cb440.jpg 170503-Vatrogasci 07.31a168.jpg 170503-Vatrogasci 08.ff0a8e.jpg 170503-Vatrogasci 09.956a82.jpg 170503-Vatrogasci 10.76e27d.jpg 170503-Vatrogasci 11.b0164a.jpg 170503-Vatrogasci 12.59e6a3.jpg

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu