Događanja

Proslavljen blagdan svetog Josipa Radnika

Već od jutarnjih sati sunčanog 1. svibnja 2017. godine pristizali su hodočasnici iz raznih dijelova naše Domovine da mole i časte svetoga Josipa radnika. Opet je oživjela josipovska Hrvatska kako je to okupljanje oko svetog Josipa na Josipovo 19. ožujka 2017. opisao mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. 

Već od jutarnjih sati sunčanog 1. svibnja 2017. godine pristizali su hodočasnici iz raznih dijelova naše Domovine da mole i časte svetoga Josipa radnika. Opet je oživjela josipovska Hrvatska kako je to okupljanje oko svetog Josipa na Josipovo 19. ožujka 2017. opisao mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Odmah je bila mogućnost ispovijedi i osobne pobožnosti svetom Josipu. U 9 sati svetu misu predvodio je vlč. dr. Vlado Mikšić, supsidijar u Nacionalnom svetištu, koji je tijekom propovijedi istaknuo Josipa kao uzor radnika i kratko protumačio kršćansko shvaćanje rada kao nastavka Božjeg stvaranja.

U 10 sati počeli su autobusima dolaziti hodočasnici koje je na Svetim vratima pozdravljao i blagoslivljao mons. Antun Sente ml., župnik i rektor Nacionalnog svetišta.  Nakon što bi se hodočasnici osvježili u Pastoralnom centru svetog Josipa, slijedila je pobožnost koju uz monsinjora rektora predvode i domaći župljani. Dirljivo je promatrati kako brojni vjernici prvi puta mole Krunicu svetoga Josipa. U 11 sati crkva svetog Josipa bila je premalena da primi sve vjernike koji su se okupili na misu pa se dio njih smjestio podno atrija Nacionalnog svetišta i preko razglasa pratio pobožnost i svetu misu.

Na početku hodočasničke mise koju je predvodio vlč. Stjepan Tenšek, župnik svetoga Martina iz Šćitarjeva kod Velike Gorice hodočasteći sa svojim župljanima, okupljeno hodočasničko mnoštvo pozdravio je mons. Antun Sente ml., župnik i rektor, pozivajući vjernike da kao što se Irci pouzdaju u svetoga Patrika i mi Hrvati živom vjerom gajimo pobožnost svetom Josipu zaštitniku grada Karlovca i domovine Hrvatske. Na misi su sudjelovali vjernici iz župa: Domaslovca predvođeni svojim župnikom vlč. Branimirom Budinski, župa Navještenja Blažene Djevice Marije, Velika Gorica predvođeni svojim župnim vikarom, vlč. Lukom Brešić, župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Plina- Stablina, predvođeni svojim župnikom fra. Paviša Norac, župa svetog Tome Apostola, Tomašica i župa svetog Jurja, Kašinska Iva, predvođeni svojim župnikom vlč. Kristijanom Bogdan i župa Rođenja Blažene Djevice Marije, Njivice predvođeni svojim župnikom vlč. Božidarom Volarić. Propovijedao je mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, nastojeći okupljenima približiti važnost štovanja svetog Josipa i potkrepljujući brojnim uslišanim zagovorima želio dokazati blizinu svetog Josipa svome hrvatskome puku. Na hodočasničkoj misi sudjelovali su i brojni građani Karlovca predvođeni gradonačelnikom prof. Damirom Jelić i pročelnicom u Gradu gospođom Martinom Furdek- Hajdin.

U popodnevnim satima u Svetište su hodočastili sto pedesetak vjernika iz Hrvatske katoličke misije u Beču, predvođeni fra Bernardinom Plantekom koji su se vračali sa svog godišnjeg hodočašća u Međugorje. Oni još nišu otišli, a Svetište su ispunili mladi iz Šibenika na povratku sa Susreta hrvatske katoličke  mladeži iz Vukovara predvođeni vlč. Gabrijelom Jagarincem, povjerenikom za pastoral mladih svoje biskupije.

Sto pedeset mladih okupilo se oko oltara na euharistijskom slavlju koje je predvodio mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije. U Hodočasničkoj knjizi mladi su zapisali: „Radosni i duhovno nahranjeni krenuli smo svojim kućama. Mislim da se tako osjećao svaki hodočasnik koji je na Josipa Radnika hodočastio u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Proslava Josipa Radnika završena je večernjim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Filip Pavlović, župni vikar u Svetištu, dok su pjevanje animirali mladi Agapeovci posebno nadahnuti Susretom hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru na kojem su i sami sudjelovali.

Dodajmo ovome da je Svetom Josipu u subotu 29. travanja hodočastilo stotinjak župljana župe svete Elizabete iz Jalžabeta predvođeni svojim župnikom vlč. Josipom Vidovićem, pedesetak župljana župe bl. Augustina Kažotića iz Zagreba, te pedesetak hodočasnika iz Garešničkog dekanata. Vlado Mikšić

{eventgallery event=’2017_05_01_Sveti_Josip_radnik’=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

IMG_2003.9a17da.jpg IMG_2032.5f7ca5.jpg IMG_2037.b238ec.jpg IMG_2058.f9edaa.jpg IMG_2065.e4ad93.jpg IMG_2071.ef4c1a.jpg IMG_2095.7c3de4.jpg IMG_2100.eafb60.jpg IMG_2105.e3ded1.jpg IMG_2118.8edd27.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata