Događanja

Čuvari hrvatske korizmene baštine zapjevali u Svetištu zaštitnika Hrvatske

Bogatstvo hrvatske korizmene vokalne baštine obilježilo je jedanaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu koja se 29. ožujka 2017. godine održala u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. a tom prigodom članovi Korizmeno-vokalne zajednice Karlovačke županije: KUD Kamanje, KUD Mostanje, KUD Vrhovac, KUD Sveti Antun Pokupska dolina i KUD Klek, korizmenim napjevima uveličali su misno slavlje. 

Bogatstvo hrvatske korizmene vokalne baštine obilježilo je jedanaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu koja se 29. ožujka 2017. godine održala u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. a tom prigodom članovi Korizmeno-vokalne zajednice Karlovačke županije: KUD Kamanje, KUD Mostanje, KUD Vrhovac, KUD Sveti Antun Pokupska dolina i KUD Klek, korizmenim napjevima uveličali su misno slavlje.  Svetu misu predslavio je vlč. Dragutin Gereci, župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vinagori i bivši vikar u Josipovom svetištu. Koncelebrirali su mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama i vlč. Ivica Tolla, župnik Župe svetog Antuna Padovanskog iz Generalskog Stola.

Vlč. Dragutin Gereci na početku homilije ukazao je na povezanost između svetoga Josipa i članova Korizmeno-vokalne zajednice kazavši kako je Josip čuvao, brinuo se i odgajao Isusa, a slično njemu i članovi zajednice čuvaju i njeguju hrvatske kulturne običaje i prenoseći njihove vrijednosti odgajaju i mlade naraštaje ali i sve one koji žele dublje proniknuti u kulturnu i vjersku baštinu hrvatskog naroda. “Njegujući našu vokalnu baštinu nenametljivo, baš kakav je bio i život svetog Josipa, govorite o Isusu, Mariji, o Božjoj prisutnosti u svijetu koji je danas itekako potreban Boga na svim područjima našeg života.“ – kazao je predvoditelj euharistijskog slavlja.

Propovijedajući o svetom Josipu vlč. Gereci naglasio je kako nam Josip pokazuje da je ljudski rad izraz ljubavi i da je upravo sveti Josip, više nego itko drugi, posvetio rad i radnika, te da i danas poručuje kako se rad ne vrednuje novcem već ljubavlju koja se u njega ulaže. Također je istaknuo Josipove vrline: skromnost, samozatajnost, pravednost, brižljivost i hrabrost kao vrijednosti koje bi svaki vijernik trebao slijediti. Posebno je naglasio hrabrost kroz koju Josip poručuje da se ne bojimo prihvatiti Božju volju i da se ne bojimo za vlastitu budućnost i budućnost našega naroda i pritom je podsjetio na životno svjedočanstvo i hrabrost hrvatskih blaženika: Drinskih mučenica, Miroslava Bulešića i Alojzija Stepinca čijim je riječima i završio propovijed: „Mi sa veseljem možemo danas konstatirati da štovanje i ljubav prema svetom Josipu nisu jenjali u hrvatskom narodu, nego da rastu iz dana u dan.“

Na kraju misnog slavlja o svetom Josipu i svojoj vjeri svjedočio je Marin Periš, osnivač Hrvatskog nadzemlja i voditelj na Laudao TV, koji je zajedno s obitelji hodočastio u Nacionalno svetište. Marin je posvjedočio da snagu za svoje aktivnosti dobiva od Boga i da svoje talente nastoji koristiti imajući povjerenja u Božje vodstvo i pomoć. Istaknuo je da je iznimno aktivan i da mu je evangelizacija u srcu, te da je zbog toga znao u životu raditi mnogo stvari koje su mu, iako su bile dobre i korisne, oduzimale vrijeme za molitvu i susret s Bogom. „Shvatio sam da nije uvijek dovoljno samo činiti dobro. I to može biti zamka zla, zamka koja te uvuče u mnogo stvari, a koja te, recimo, odmakne od obitelji ili odnosa s Bogom.“ 

Svetog Josipa Marin je počeo više upoznavati u posljednje vrijeme kada je primjetio da se sve više mladih utječe i moli tom svecu, a među njima i njegova supruga, a posebno ga na molitvu i pobožnost potiče nedavno proglašena Godina svetog Josipa. Istaknuo je kako je s Josipom imao doticaj od djetinjstva jer mu je svećenik Josip, za kojeg kaže da mu je drugi otac, bio snažna podrška i potpora i on ga je uveo u vjeru i ljubav prema Bogu.

Cijelu propovijed vlč. Dragutina Gerecija, župnika Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vinagori, možete preuzeti i poslušati ovdje:

Cijelo svjedočanstvo Marina Periša, osnivača Hrvatskog nadzemlja i voditelja na Laudao TV, možete preuzeti i poslušati ovdje:

Foto: Petra Vuković

{eventgallery event=’2017_03_29_Jedanaesta_srijeda_Velike_poboznosti’=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 02.8c1d0f.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 05.30c4c1.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 07.4d63e2.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 09.b6c035.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 14.8fc9e8.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 19.409300.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 27.98b161.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 30.d74102.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 33.051b16.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 36.ff8058.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 40.edd8c8.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 42.97086f.jpg 170329-Jedanaesta srijeda Velike poboznosti 47.953266.jpg

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.