Događanja

Nedjelja radosti kod svetog Josipa

Dominica 'Laetare' ili nedjelja radosti 26. ožujka 2017. godine uistinu je bila radosna i ispunjenja lijepim događanjima u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Dominica 'Laetare' ili nedjelja radosti 26. ožujka 2017. godine uistinu je bila radosna i ispunjenja lijepim događanjima u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Misnim slavljem u kapeli svete Ane na Kalvariji (filijala Dubovačke župe) mons. Antun Sente, zahvalio je za brojne donatore koji se brinu i uljepšavaju spomenutu kapelu, a na poseban način obitelj Josipa Ribičića koji je izradio i u potpunosti darovao nove klupe od punog drva presvučene tapecirungom za kapelu svete Ane. Dosadašnje klupe, još uvijek u dobrom stanju, Župa BDM Snježne, koje je jednako izradila i donirala u potpunosti prije dvadeseta godina ista stolarija, donirala je novoj župi i crkvi u izgradnji Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji.

Istog dana U galeriji Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu "Martin Borković" otvorena je izložba "Procvjetali križ" sisačke umjetnice Štefice Golub Kraker nakon mise koju animira obiteljska zajednice. Umjetnica Golub Kraker zajedno s članicama Kreativne radionice katedralne župe Uzvišenja svetog Križa iz Siska prezentirala je u različitim tehnikama više od 150 likovnih prikaza križeva izvedenih u tehnikama cvjetnih aranžmana, dekupaža, keramike, terakote i zlatoveza. Prvi dio izložbe donosi prikaze povijesnih križeva korištenih u katoličkoj tradiciji uključujući i križeve u grbovima križarskih viteških redova, a drugi, mnogo veći dio postava prikazuje simbole križeva koji proizlaze iz mašte članica Kreativne radionice Katedralne župe Uzvišenja svetog Križa iz Siska. O prezentiranim uradcima govorila je Marijana Milas, profesorica likovne kulture u Sisačkoj gimnaziji i autorica Štefica, dok je izložbu otvorio mons. Antun Sente koji je za vrijeme župnikovanja u Sisku 2008. godine osnovao spomenutu Radionicu. Ljepoti otvaranja izložbe doprinijeli solistica Lucija Klarić i gitarist Josip Vuković izvevši nekoliko duhovnih popijevki.

Večernju misu u Nacionalnom svetištu na 4. korizmenu nedjelju 26. ožujka 2017. godine predvodio je vlč. Branko Koretić, župnik župe Pohoda BD Marije s pedesetak hodočasnika iz Siska. U prigodnoj homiliji mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta tumačivši pročitano evanđelje hodočasnicima i okupljenim vjernicima približio je lik svetog Josipa koji je poput slijepca od rođenja uspio otvoriti oči vjere te spoznati kako za njega i njegovu ženu Mariju Bog ima posebnu misiju. Sisački hodočasnici su za vrijeme posjeta Karlovcu upoznali staru karlovačku Zvijezdu, franjevački samostan s galerijom te novu postavljenju izložbu "Procvjetali križ" u galeriji "Martin Borković" kao i povijest štovanja svetog Josipa u Hrvatskom narodu, te razvoj pobožnosti svetom Josipu.

U sklopu ciklusa korizmenih koncerata pod nazivom "Conventus melici Iosephi" nakon večernje mise održan je treći koncert na temu petnaest postaja križnog puta. Bile su to glazbene improvizacije na orguljama u izvedbi Krešimira Klarića, orguljaša Nacionalnog svetište, obogaćene u vlastitoj interpretaciji meditacijama mons. Antuna Sentea, ml., rektor Svetišta. Veliki pljesak više od stotinjak ljudi koji su ostali do kraja koncerta govori o prihvaćenosti i uspješnosti izvedenog glazbeno tekstualnog recitala.

{eventgallery event=’2017_03_26_Nedjelja_radosti’=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

170326-KlupeRibicic 4.9ad3c0.jpg 170326-ProcvjetaliKriz 11.527e6a.jpg 170326-ProcvjetaliKriz 13.c0856e.jpg 170326-ProcvjetaliKriz 5.6a49b2.jpg 170326-ProcvjetaliKriz 7.5d775a.jpg 170326-ProcvjetaliKriz 74.480bc4.jpg

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.