Događanja

“Ljubav” otvorila drugi adventski koncert u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Zbor mladih „Maranatha“ iz župe BDM Žalosne, Špansko, pod dirigentskom palicom Matije Škvorca te orguljašku pratnju Mate Matošević animirao je svečano večernje misno slavlje koje je predvodio Rektor Svetišta mons. Antun Sente na drugu nedjelju došašća u Nacionalnom svetištu svetog Josipa nakon kojeg je održao koncert, drugi u nizu ciklusa adventskih koncerata „Conventus melici Iosephi“, u slobodnom prijevodu „Josipovi umjetnički susreti“, kojeg je prošle nedjelje otvorio Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH.

Zbor mladih „Maranatha“ iz župe BDM Žalosne, Špansko, pod dirigentskom palicom Matije Škvorca te orguljašku pratnju Mate Matoševića animirao je svečano večernje misno slavlje koje je predvodio Rektor Svetišta mons. Antun Sente na drugu nedjelju došašća u Nacionalnom svetištu svetog Josipa nakon kojeg je održao koncert, drugi u nizu ciklusa adventskih koncerata „Conventus melici Iosephi“, u slobodnom prijevodu „Josipovi umjetnički susreti“, kojeg je prošle nedjelje otvorio Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH.

„Ljubav“ i njena snaga opjevana u pjesmi Emilija Kutleše, u obradi Gorana Kovačića, otvorila je drugi adventski koncert u ispunjenom Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Više od dvadeset godina djeluje zbor „Maranatha“ i ta vrsnoća prepoznata u kršćanskim krugovima okupila je slušateljsku publiku iz više karlovačkih župa.

Taj zagrebački sastav anđeoskih glasova prije svega zbor je koji animira večernja misna slavlja, ponizno i skromno, svake nedjelje, no njihova želja za stvaranjem, pjevanjem i razveseljavanjem slušateljstva pomogla im je u ostvarivanju mnogih dostignuća i priznanja i van crkvenih krugova.

Zbor „Maranatha“ zaorio je i na swahili jeziku u izvedbi „Malaika“, tekst autora Adama Salima. Radi se o prekrasnoj tradicionalnoj ljubavnoj pjesmi iz Tanzanije nastaloj davne 1945. godine. „Malaika, nakupenda Malaika“, riječi značenja „Anđele, volim te Anđele“ zavele su i osvojile sve okupljene slušatelje ljubavnim izljevima i ljepotom zvuka koji je ispunio Svetište. Hrabar odabir izvođača u kojem su pokazali svoje umijeće vladanja ritmom specifičnim za 'reggae' glazbeni žanr.

Nastavak koncerta obilježila je i solo izvedba Ivše Galića u pjesmi „Samo tvoja ljubav Bože“ fra Ivana Matića u obradi dirigenta i voditelja zbora „Maranatha“, Matije Škvorca.

Prethodne pjesme iako različite po stilovima i zvucima pjevaju o ljubavi, Božjoj i čovjekovoj, i kao što je i ljubav nepredvidljiva, različita u individualnom percipiranju i često puta drugačija od onog što očekujemo, tako su i pjesme koje pjevaju o ljubavi drugačije i razlikuju se jedna od druge, ali poruka ljubavi koju šalju 'skrušene pjesme' poput Kutlešine „Ljubav“ i Matićeve „Samo tvoja ljubav Bože“ jednako je snažna kao i raspjevana „Malaika“.

Svoj glazbeni nastup naši 'mara(na)tonci' nastavili su djelom iznjedrenim na još jednom kontinentu, ovoga puta američkom, i predstavili su nam poznati hit „Go down Moses“ („Siđi, Mojsije“) u kojem su opjevani biblijski stihovi Starog zavjeta (Izl 9,1). To je 'negro spiritual' iliti crnačka duhovna pjesma koja svoj nastanak također zahvaljuje Afrikancima koji su za vrijeme robovlasničkog sustava u Americi svoje trpljenje poistovjetili s trpljenjem izraelskog naroda u egipatskom ropstvu. Bilo je lako uživjeti se u pjesmu, jer i u ovoj izvedbi zbor "Maranatha" pokazao je vrhunsku kvalitetu i svojim glazbenim gotovo 'crnačkim' izričajem prenio sve one osjećaje koje ova pjesma nosi.

Sredina je prosinca, vani je sve hladnije, ali riječi i stihovi griju jer Svetištem odzvanja „Noć se prosula ko topla kiša, odraz neba u lokvama. Tišina otkrila je ritam srca, dubine svemira.“ Sjajnu izvedbu „Maranathe“ u pjesmi Čede Antolića „Nakon svega“ posebno je istaknula nježna gradacija zvuka, dinamička konzistencija i smirenost duha.

S još malo afričkog ugođaja oduševili su okupljene na koncertu južnoafričkim gospelom „Yakanaka vhangeri“ (Makawaya) koji govori o zajedničkom širenju radosne vijesti. Dominantno se istaknuo snažni muški vokal Ivše Galića uz perfektnu interpretaciju i iznimnu dinamičku kvalitetu zvuka cijelog zbora.

U obradi Matije Škvorca zbor „Maranatha“ otpjevao je još jednu poznatu duhovnu šansonu „Ne boj se, jer ja sam s tobom“. Iako je dvadeset pet glasova višeglasno pjevalo, zvučali su kao jedno. Obrada Matije Škvorca zvuči dosta drugačije od orginala na koji smo naviknuli, poletnije, uz skokove u ženskim vokalima, što daje određenu dozu razigranosti u pjevačkom nastupu, ali pokazuje njihovu sposobnost vladanja mnogim intervalnim skokovima.

Moćno je zvučala i svim slušaocima poznata kršćanska pjesma „Silan Bog“ („Awesome God“) koju je na engleskom jeziku napisao i skladao 1988. godine američki pjevač Rich Mullins, a za zbor „Maranatha“ prilagodio Goran Kovačić. Često se izvodi i u našim krajevima, na svetim misama, duhovnim koncertima, te na raznim susretima katoličke mladeži. „Silan Bog“ pjesma je koja ispunja svakog slušaoca strahopoštovanjem, jer pjeva o Onom 'koji ulijeva strahopoštovanje'. Divno je slaviti Boga riječima slave i hvale kakvu samo On zaslužuje! U jednoj Zbornoj molitvi piše: „Tebi naša hvala nije potrebna, ali je Tvoj dar što smo ti zahvalni.“ To i jest bit ovakvih pjesama koje 'podižu'. Ne zato što Bogu treba naša hvala, On ne biva time veći, već zato što nama pomažu da shvatimo Njegovu veličinu i silinu. Radosnim klicanjem stihova pjesme „Silan Bog“, članovi zbora „Maranatha“ prenijeli su na sve slušaoce dio te zahvalnosti prema Bogu, a za nagradu dobili gromoglasni aplauz.

Sljedeći u nizu ciklusa adventskih koncerata uoči treće adventske nedjelje u subotu 10. prosinca održat će FA SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“, dok će na treću nedjelju došašća 11. prosinca koncert upriličiti sopranistica Elena Roce te Krešimir Klarić, orguljaš.

 
 

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.