Događanja

1200 lovaca proslavilo svog zaštitnika svetog Huberta kod svetog Josipa

Mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, predvodio je misno slavlje povodom zajedničke proslave spomendana svetog Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva, u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza, Nacionalnog svetišta svetog Josipa i Lovačkog saveza Karlovačke županije, u subotu 5. studenoga 2016. godine, u Nacionalnom svetištu u Karlovcu. 

Mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, predvodio je misno slavlje povodom zajedničke proslave spomendana svetog Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva, u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza, Nacionalnog svetišta svetog Josipa i Lovačkog saveza Karlovačke županije, u subotu 5. studenoga 2016. godine, u Nacionalnom svetištu u Karlovcu.  Uz biskupa Gorskog na misnom su slavlju koncelebrirali mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, preč. Josip Jakovčić, ozaljski dekan, protojerej stavrofor Željko Pajić i vlč. Mario Škof Žugec, ribnički župnik i sam lovac.

Na samom početku biskup Gorski se prisjetio slične proslave svetog Huberta prošle godine održane u Zagrebačkoj prvostolnici te poručio lovcima kako ovako uniformirani muškarci mijenjaju percepciju Crkve. "Naime mi koji služimo mise, obično gledamo ženska lica pred sobom, a vi najvećim dijelom lovci muškarci svojim sudjelovanjem u euharistiji pokazujete novu sliku." kazao je biskup Mijo te nastavio: "Drago mi je što želite svoj život, svoje zanimanje i hobi – lovstvo staviti pod Božju zaštitu. Primjećujemo da naše najbolje namjere, koliko god bile velike i čiste i koliko god truda u njih uložili, ako ih Bog ne blagoslovi brzo se raspadnu i ostaju bez ploda. Zato je dobro da zajednički molimo zaštitu naših svetih i Božji blagoslov. Važne stvari o svetom Hubertu su poznate, no htio bih ovdje istaknuti dvije činjenice iz njegova života. Sveti je Hubert znao prepoznati Božji znak, bio je to križ u jelenovim rogovima, nakon kojega je iz temelja promijenio svoj život koji ga je doveo do svetosti. Danas je, dragi lovci, jednako tako potrebno prepoznati znak Božjeg dodira prihvaćanja, upozorenja. Najgore je ako ta Božja upozorenja zaboravljamo ili ignoriramo. Nadalje, sveti je Hubert umro izgovarajući molitvu Očenaš. Nalazimo se u Nacionalnom svetištu svetog Josipa koji je zaštitnik nama vjernicima svete i blage smrti. Stoga nas pozivam da si poput Huberta ovdje kod svetog Josipa izmolimo blagu smrt, da se ne mučimo u teškim bolestima, a još važnije da umremo pomireni s Bogom i ljudima, te da s molitvom Gospodnjom uđemo u vječnost. U ovoj godini Božanskog milosrđa izmolimo ta dva dara: prepoznajmo Gospodina u svojem životu i susret s Gospodinom u vječnosti." kazao je lovcima biskup Mijo.

Svečanom procesijom kroz grad Karlovac, predvođeni generalom Đurom Dečakom, predsjednikom Lovačkog saveza Hrvatske, preko tisuću lovaca ušlo je kroz sveta vrata u Nacionalno svetište gdje ih je dočekao i blagoslovio mons Sente, rektor Svetišta. Na početku misnog slavlja predsjednik Saveza Đuro Dečak upalio je zavjetnu svijeću koju su lovci darovali Svetištu, te na kraju euharistije biskupu Miji darovao Zlatnu plaketu u znak zahvale.

Nakon zajedničke fotografije uslijedio je zajednički ručak u dvorani OŠ Grabrik gdje je riječi dobrodošlice uputio predsjednik Lovačkog saveza Karlovačke županije Vinko Pavlić.

U prijepodnevnim satima izaslanstva Hrvatskog lovačkog saveza predvođena predsjednikom Dečakom kao i izaslanstva grada Karlovca te Karlovačke županije koje je predvodio župan Ivan Vučić položila su vijence i upalila svijeće kod spomenika svim poginulim braniteljima i lovcima.

Tradicija zajedničke proslave koju organizira Hrvatski lovački savez započela je 2010. godine u Svetištu Majke Božje Bistričke te se svake godine održava u jednom od svetišta ili središta biskupije u Hrvatskoj, a na prostoru Karlovačke županije tradicija zajedničkih proslava započela je 2009. godine u Josipdolu.

U Hrvatskoj djeluje oko 62.000 lovaca, koji su u lovačkim udrugama, te 18.000 lovaca slobodnjaka, ali oni su punopravni članovi Hrvatskog lovačkog saveza. 

{eventgallery event=’2016_11_05_Sveti_Hubert’ =images mode=tiles max_images=80 thumb_width=200 offset=0}

hubert-1-2016-karlovac1-IMG_8997.44a3c8.jpg hubert-4-2016-karlovac1-IMG_8997.f665aa.jpg hubert-crkva-2016-karlovac1-IMG_8997.860962.jpg hubert-povorka-2016-karlovac1-IMG_8997.469777.jpg hubert-svijeca-2016-karlovac1-IMG_8997.9b617b.jpg lovci_12_1.bb9040.jpg lovci_4_0.3c4b17.jpg lovci_5_0.4f37e1.jpg

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.