Događanja

Nacionalni susret povjerenika za pastoral duhovnih zvanja

„Nalazimo se u našem Nacionalno svetištu svetog Josipa zaštitnika naše domovine Hrvatske, zaštitnika Hrvatskog sabora, gdje je ovdje večeras prisutna cjelovita naša domovina i cjelovit Hrvatski sabor, jer ovdje su predstavnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine... evo, ovdje su predstavnici hrvatskog naroda, časne sestre, redovnici i dijacezanski svećenici koji su povjerenici za pastoral duhovnih zvanja. Zar ovo nije nacionalna razina, zar ovo nije Hrvatski sabor u određenom smislu, zar ovdje nije Hrvatska?“ Kazao je u svojoj homiliji mons. dr. Marin Barišić, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja za vrijeme euharistijskog slavlja u srijedu 21. rujna 2016. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

„Nalazimo se u našem Nacionalno svetištu svetog Josipa zaštitnika naše domovine Hrvatske, zaštitnika Hrvatskog sabora, gdje je ovdje večeras prisutna cjelovita naša domovina i cjelovit Hrvatski sabor, jer ovdje su predstavnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine… evo, ovdje su predstavnici hrvatskog naroda, časne sestre, redovnici i dijacezanski svećenici koji su povjerenici za pastoral duhovnih zvanja. Zar ovo nije nacionalna razina, zar ovo nije Hrvatski sabor u određenom smislu, zar ovdje nije Hrvatska?“ Kazao je u svojoj homiliji mons. dr. Marin Barišić, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja za vrijeme euharistijskog slavlja u srijedu 21. rujna 2016. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Povjerenike i nadbiskupa Barišića na početku misnog slavlja pozdravio je mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta upoznavši sa činjenicom da sve veći broj hodočasnika zalazi u ovo svetište koji sa štovateljima svetog Josipa u svojim nakanama na poseban način u ovom svetištu mole zagovor Svetog Josipa, odgojitelja vrhovnog svećenika Isusa Krista, da hrvatskom narodu podari dobre svećenike, redovnike i redovnice. Plod tih molitava prepoznajemo u duhovnim zvanjima grada Karlovaca među kojima su trenutno dvojica sjemeništaraca, četiri bogoslova, pet redovničkih kandidata i dvije kandidatice te jedan grkokatolički bogoslov kazao je rektor Sente u svom pozdravu.

U svojoj homiliji nadbiskup Barišić se prisjetio jedne župe u svojoj Splitsko – makarskoj nadbiskupiji u kojoj je bilo više pokušaja ali nikako da neki mladić dođe do oltara kao svećenik ili redovnik. Onda je jedan župnik pozvao svoje župljane da se mole svetom Josipu, te da se posti srijedom. Ta župa danas broji oko sedamsto stanovnika, a dala je dvadeset svećenika, i oko šezdeset časnih sestra, kazao je u svojoj homiliji Nadbiskup i dodao doista kad bi čovjek išao nekom logikom tražiti gdje je taj čvrsti oslonac da su se počela ostvarivati tolika zvanja, na temelju molitve i posta svetom Josipu razumljivo je da je to plod svetog Josipa. Stoga večeras ovdje mi animatori iz različitih sredina Bosne i Hercegovine i Hrvatske u ovom Nacionalnom svetištu želimo zamoliti svetog Josipa da ohrabri sve mladiće i djevojke koji se muče, nemaju dovoljno hrabrosti, nemaju podrške u svojim sredini da nadiđu sve te poteškoće i oslone se, te stave svoje povjerenje u Gospodina te budu blagoslov i pomoć svima, jer od naroda smo uzeti za narod, za braću i sestre smo postavljeni. Naša Crkava i naša Domovina s duhovnim zvanjima može biti sasvim drugačija, može biti humanija i svetija. I dok molimo za nova duhovna zvanja, nemojte zaboraviti nas koji smo već prihvatili taj poziv jer vaša molitva i vaše svjedočenje, u obitelji, na radnom mjestu pomaže u našem učvršćivanju darovanog zvanja. Sveti Josipe moli za nova duhovna zvanja, održi ih a i nas učini da budem znakom milosrdne ljubavi Božje među braćom i sestrama zaključio je svoju homiliju nadbiskup Barišić.

Na kraju misnog slavlja u znak dobrodošlice gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić darovao je Nadbiskupu Marinu repliku kipa svetog josipa te svoju knjigu Deset zapovijedi, a svim povjerenicima zadnje brojeve Glasnika Svetog Josipa, te ih proveo i upoznao s poviješću i nastankom Nacionalnog svetišta kao i s povijesnim i kulturnim znamenitostima grada Karlovca.

{eventgallery event=’2016_09_21_Pastoralni_djelatnici’ =images mode=tiles max_images=80 thumb_width=200 offset=0}

160921-DuhZvanja 1.7013a1.jpg 160921-DuhZvanja 2.a76b74.jpg 160921-DuhZvanja 3.a16812.jpg 160921-DuhZvanja 4.6f3234.jpg 160921-DuhZvanja 5.1ddb99.jpg

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.